fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Baybasin reageert op song ‘Free Baybasin’

KN Redactie 30 september 2015
image

Voor de Hoge Raad wordt daar onderzoek naar gedaan, waar maar geen einde aan komt.

Koerdische activist

Dat zou samen kunnen hangen met een verstrengeling met de zaak Demmink, de voormalige secretaris-generaal van Justitie. Nederland zou met de veroordeling van de Koerdische activist Baybasin een dienst bewezen hebben aan Turkije, mits dit land zou zwijgen over de beweerde pedofiele activiteiten van Demmink in Turkije. Volgens de advocate van Baybasin, mr. Adele van der Plas, is dit de verklaring voor de onwil van Nederland in beide zaken tot verheldering en een oplossing te komen.

Vili Ross

Door de ontwikkelingen in het Midden-Oosten waarin de Koerden een bijzondere rol spelen, krijgt ook de zaak Baybasin meer aandacht. De politieke achtergrond van de zaak lijkt evident. Koerden over de hele wereld volgen de lotgevallen van Baybasin. Een door de Nederlandse songwriter Vili Ross gemaakt lied circuleert sinds half augustus op internet en is populair bij Koerden in Turkije, Irak en Europa.

Ton Derksen

De song krijgt een extra lading nu de Koerden, die voor het Westen het vuile werk opknappen in de strijd tegen Islamitische Staat, opnieuw worden bedreigd. Huseyin Baybasin reageerde op de song met een geschreven boodschap die te lezen valt op de website van zijn advocaat. Baybasin stelt zijn hoop op de Nederlanders die er niet in berusten dat iemand in hun land kennelijk onrechtmatig levenslang is opgesloten. Hij noemt met name prof. Ton Derksen, die het dossier Baybasin analyseerde, en concludeerde dat de bewijzen zonder enige twijfel zijn gemanipuleerd. Baybasin is dus onrechtmatig veroordeeld.

Nieuw boek

Het boek van Rein Gerritsen Hüseyin Baybasin: Het Turks – Nederlandse overspel in de Koerdische kwestie (ISVW, 2015), dat in november verschijnt, gaat uitgebreid in op de politieke achtergronden van de affaire. Gerritsen beschrijft ook hoe Turkse en Nederlandse rechercheurs samenwerkten bij het strafrechtelijk onderzoek tegen Baybasin. (KN/Bakker Schut Stichting)