fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Beauraing

KN Redactie 13 maart 2015
image

Zelf ken ik de plaats pas een paar jaar, toen ik met vrouw en kinderen in de buurt op vakantie was. We ontmoetten Gilberte Degeimbre aan de vooravond van Maria Hemelvaart. De kinderen waren onder de indruk van de vriendelijke oude mevrouw, die ooit Maria met eigen ogen gezien had. Hoewel niet sceptisch gestemd over de echtheid van de verschijningen, bleef ik wel zitten met de vraag wat ik ermee moest. Met het oog daarop kocht ik op goed geluk wat boeken in de Maria-winkel aan de overkant van de straat.

Abbé Joël Rochette bleek precies in mijn behoefte te voorzien. Hij neemt in zijn boekje de spaarzame, haast triviale gegevens van Beauraing als wegwijzers naar en door het evangelie en werkt dit theologisch uit. Hij doet dit toegankelijk, maar ondersteund door een werkelijke geleerdheid, zodat deze overwegingen de moeite waard zijn om te lezen, zelfs als Beauraing je niet mocht aanspreken. Evengoed blijven de verschijningen wel de rode draad van het betoog. De maagd vroeg de kinderen “Hou je van mijn Zoon?” en toen de kinderen dat bevestigden, “Hou je van mij?” Toen de kinderen ook dat beaamden, antwoordde Maria: “Offer je op, voor mij”. Dat laatste nuanceert naar mijn gevoel het – overigens zeer mooie – voorwoord van kardinaal Danneels, die de Moeder van God wel heel erg in Christus laat opgaan. Natuurlijk verwijst zij in alles naar haar Zoon, maar het oude adagium blijft van kracht: per Mariam ad Iesum, door Maria naar Jezus. Maria blijft toch ook zelf object van onze liefde, en doet als zodanig op ons een beroep. Zoals in Beauraing.

Rochette verwijst in dit kader naar de drievoudige vraag van Jezus tot Petrus ‘Hebt gij mij lief?’ (Joh. 21). Hij laat zien hoe Jezus hierin met twee verschillende Griekse werkwoorden speelt en hoe Petrus dit begrijpt als hij zegt: Heer, gij doorziet alle dingen. Hierin ligt een les besloten voor alle gelovigen, laat Rochette zien. De schrijver gebruikt als het ware het evangelie als een klankkast voor Beauraing en bereikt daar werkelijk resultaat mee. Als motto draagt dit boek de vraag van Mgr. André-Marie Charue, die zich als bisschop van Namen in 1947 afvroeg: “Zou het kunnen zijn dat, omdat we de schat van Beauraing bij ons hebben, wij er de waarde niet van hebben beseft?”

Joël Rochette, Au coeur de l’Amour. Un chemin d’évangile avec Marie Notr-Dame de Beauraing. Préface du Cardinal Danneels. Uitg. Fidelité (2000), 192 pp., pb., € 14,-, ISBN 2-87356-191-2.