fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Beeldgalerij Paus in Oeganda

KN Redactie 28 november 2015
image

Eerder deze week was hij in Kenia. Ter afsluiting van zijn bezoek aan Afrika zal hij zondag de Centraal-Afrikaanse Republiek bezoeken.

Martelaren van Oeganda

In Oeganda celebreerde de paus de heilige Mis bij het heiligdom van de 22 Martelaren van Oeganda.

De 22 Martelaren van Oeganda zijn in 1964 door paus Paulus VI heiligverklaard, vanwege hun martelaarschap voor het katholieke geloof.

Christenvervolging

De 22 Martelaren van Oeganda zijn in de negentiende eeuw door marteling om het leven gekomen, omdat zij weigerden afstand te doen van hun katholieke geloof.

De toenmalige koning Mwanga II van Boeganda, een koninkrijk in het huidige Oeganda, vervolgde tot het christendom bekeerde Oegandezen.

‘Tot in de dood!’

Herhaaldelijk waren de 22 jonge tot het katholicisme bekeerde Oegandezen gevraagd het geloof af te zweren. Op de vraag of zij wensten vast te houden aan hun katholieke geloof, antwoordden zij: ‘Tot in de dood!’

Levend verbrand

Vervolgens werden ze in rieten matten gevlochten en boven smeulend vuur gehangen, zodat zij langzaam levend zouden verbranden.

Vuur van de Geest

Paus Franciscus moedigde de gelovigen in zijn preek aan om dagelijks met het vuur van de Heilige Geest te getuigen van het geloof, zoals de martelaren hebben gedaan.

“Dan zullen we zeker de missionaire discipelen worden waar Christus ons toe roept”, aldus de paus.

Beeldgalerij

{gallery}Paus Oeganda{/gallery}