fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Benedict Daswa eerste zalige Zuid-Afrika

KN Redactie 14 september 2015
image

Daswa werd zondag zalig verklaard door de Italiaanse kardinaal Angelo Amato. Bij de Mis in het dorp Tshitanini, waar Daswa in de buurt woonde, waren zo’n 30.000 mensen aanwezig. Onder hen ook de acht kinderen en de 91-jarige moeder van de Zuid-Afrikaan.

Hekserij

Benedict Daswa werd geboren in 1946 en in 1963 gedoopt, nadat hij tijdens zijn opleiding kennis had gemaakt met het katholicisme. De Zuid-Afrikaan kwam op voor mensen in nood en verzette zich tegen de wijdverbreide hekserij in zijn omgeving. Toen er in het gebied waar hij woonde zware stormen woedde, vroegen buurtgenoten hem mee te betalen zodat een duiveluitdrijver een einde kon maken aan het natuurgeweld. Daswa weigerde en werd als gevolg daarvan door een woedende menigte doodgeslagen. Hij stierf op 2 februari 1990, de dag waarop de Zuid-Afrikaanse regering de vrijlating van Nelson Mandela bekend maakte. Er is nooit iemand veroordeeld voor de moord op Benedict Daswa.

Martelaar

Het Vaticaan heeft eerder erkend dat Benedict Daswa een heroïsch leven heeft geleid en als martelaar is gestorven. S’Milo Mngadi, de woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse bisschoppen, benoemde het belang van de zaligverklaring voor Afrika: “Benedict Daswa wordt niet alleen de eerste Zuid-Afrikaanse zalige, maar ook de eerste zalige voor heel zuidelijk Afrika. Bovendien heeft deze zaligverklaring nauwelijks twee maanden voor de eerste pausreis naar Afrika plaats.” Paus Franciscus reist in november naar Kenia, Oeganda en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Paus Franciscus

De paus sprak gisteren tijdens het angelusgebed op het Sint Pietersplein over Benedict Daswa. Franciscus prees de Zuid-Afrikaan, omdat hij altijd “op moedige wijze” christen was en “wereldse en heidense gewoonten afwees”. “Zijn getuigenis helpt in het bijzonder de gezinnen om de waarheid en de barmhartigheid van Christus te verspreiden.”