fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Benedictus twee jaar emeritus-paus

KN Redactie 1 maart 2015
image

Twee jaar na zijn historische terugtreden, blijft zijn aanwezigheid voelbaar in het Vaticaan. "We weten altijd dat emeritus-paus Benedictus in het Vaticaan aanwezig is met zijn gebeden", zegt priester Scott Borgman van de Pauselijke Academie voor het Leven.

'Vaak ervaren'
Die aanwezigheid, aldus Borgman in een interview per e-mail met CNA, "is een erg geruststellende toegenegenheid die wij vaak ervaren".

De wereld verbaasd
Op 28 februari 2013 om acht uur 's avonds trad paus Benedictus XVI terug van de pauselijke troon, minder dan drie weken nadat hij de wereld had verbaasd door in een toespraak in het Latijn zijn aftreden bekend te maken.

Balkon
Eerder op de avond van de 28e stond Benedictus op het balkon van de pauselijke zomerresidentie in Castel Gandolfo. Op het kleine centrale plein van het stadje hadden zich duizenden mensen verzameld.

'Welzijn van Kerk en mensheid'
"Ik wens nog altijd met mijn hart, mijn liefde, mijn gebed, mijn reflectie, met al mijn innerlijke kracht, te werken voor het algemeen welzijn en het welzijn van de Kerk en van de mensheid", zei hij tegen de menigte.

'Eenvoudigweg een pelgrim'
Hij verzekerde de wereld ervan dat hij met zijn terugtreden "eenvoudigweg een pelgrim" zou zijn, die "aan het laatste deel van zijn pelgrimage op aarde begint".

Conclaaf
De zetel van Petrus bleef twee weken vacant, tot het conclaaf op 13 maart 2013 kardinaal Jorge Mario Bergoglio verkoos, die de naam Franciscus aannam.

Klik hier voor het dossier over paus Benedictus XVI, hier voor een terugblik in woord en beeld, hier voor een levensloop van Joseph Ratzinger, hier voor het dossier over het conclaaf en hier voor een levensloop van Jorge Mario Bergoglio.