fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Beschuldiging jegens Moeder Teresa wekt woede

KN Redactie 25 februari 2015
image

 De beschuldiging werd dinsdag gedaan door het hoofd van de Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), een nationalistische hindoebeweging, Mohan Bhagwat. Bij de opening van een opvanghuis voor weduwen en vrouwen in Bhartapur (Rajashtan), zei Bhagwat dat “het voornaamste doel van de armenzorg van Moeder Teresa was hen tot het christendom te bekeren”.

Kleinzielig
“De woorden van Mohan Bhagwat over Moeder Teresa zijn kleinzielig, laakbaar en meer dan schandelijk. Ieder normaal mens in India wijst dit af”, reageerde John Dayal. Dayal is secretaris-generaal van de Indiase Raad van Christenen (AICC) en lid van de Nationale Integratieraad van de regering.

‘Mogelijk’ goed werk
Bhagwat noemde het “mogelijk” dat het werk dat Moeder Teresa deed “goed was”, “maar er zat een motief achter dat werk. Het was om degenen die zij diende tot het christendom te bekeren”, aldus de hindoeleider.

Storm van kritiek
Zijn opmerkingen werden onthaald met een storm van kritiek vanuit allerlei religies en vanuit de politieke oppositie. Tegenover AsiaNews toonde de voorzitter van de Wereldraad van Indiase Christenen, Sajan George, zich ernstig geschokt. “De armsten van de armen beschouwden Moeder Teresa als een heilige. Zij en haar Missionaries of Charity hebben wereldwijd huizen gesticht voor de armen, de zieken, wezen, ouderen, leprozen, gehandicapten, hongerigen en aidsslachtoffers. Zij zag de schoonheid in al deze individuen die verlaten, gemarginaliseerd en stervende waren.”

Blasfemisch
Volgens George was het Moeder Teresa zelf “die de mensen die om haar hulp vroegen aanspoorde goede hindoes, moslims, christenen of sikhs te zijn. Dit blasfemische commentaar over deze heilige, een heilige persoon die door miljoenen mensen van alle kasten, geloven en nationaliteiten geliefd is en wordt vereerd, onthult de verdelende en gevaarlijke natuur van Mohan Bhagwat.”

Geen grond
Sunita Kumar, een Sikh en woordvoerder voor de Missionaries of Charity, reageerde: “Ik heb 36 jaar met Moeder Teresa gewerkt en ik kan zeggen dat de beschuldigingen van Bhagwat iedere grond missen. Zij hield gewoon van de armen.”

Reactie op Modi
Volgens John Dayal is de timing van de uitspraken van belang. “Hij sprak een week na de toespraak van premier Narendra Modi over de verdediging van de godsdienstvrijheid. Het is duidelijk dat de Sangh, waarvan de RSS deel uitmaakt, vindt dat de premier dat nooit had mogen zeggen.”