fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Besloten bijeenkomst in Rome grenst aan ambtsmisbruik door Marx c.s.’

KN Redactie 29 mei 2015
image

De “eerder op een geheim treffen lijkende” bijeenkomst maakt de gespletenheid in de katholieke Kerk alleen maar dieper en “grenst aan ambtsmisbruik” door de voorzitters van de betrokken bisschoppenconferenties van Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Dat zegt de Duitse hoogleraar christelijke sociale wetenschappen Manfred Spieker in een scherp commentaar op kath.net.

Geestverwante mediavertegenwoordigers
“Het is het goed recht van de aartsbisschoppen van München en Marseille, Marx en Pontier, en van de bisschop van St. Gallen, Büchel, uit te nodigen voor een conferentie over de omgang van de katholieke Kerk met hertrouwd gescheidenen en homoseksueel georiënteerde mensen”, aldus Spieker. “Het is ook hun recht de thema’s en sprekers uit te kiezen.” Zij zijn echter ook voorzitters van nationale bisschoppenconferenties. Dat maakt het kwalijk dat zij “hun ambtsbroeders, die ten aanzien van de behandelde thema’s andere opvattingen hebben dan zijzelf, niet eens over de gelegenheid informeerden, laat staan erbij betrokken hebben.” Ook heeft men slechts geestverwante mediavertegenwoordigers uitgenodigd “die in staat zijn de openlijke druk te versterken die het hele gebeuren op de synode in oktober zou moeten uitoefenen.”

Theologie van het lichaam
Met de conferentie aan de Gregoriana hebben, aldus Spieker, “de pogingen tot manipulatie, die al op de buitengewone bisschoppensynode 2014 een in de Kerk tot dan toe ongekend niveau bereikten, een nieuw stadium bereikt.” Het is evident dat men linksom of rechtsom bezig blijft een nieuwe seksuele ethiek er bij de Kerk door te krijgen, een die “de nieuwheid van de theologie van het lichaam van de H. Johannes Paulus II hardnekkig negeert. Welk schismatiek potentieel deze voornemens in zich hebben, zal de voorzitters van de drie bisschoppenconferenties niet verborgen blijven.” Spieker hoopt dat de komende gezinssynode ertoe zal leiden dat de theologie van het lichaam en de cultuur van het leven van heel de Kerk “eindelijk de aandacht” krijgen die zij naar zijn mening verdienen. (KN/kath.net)