fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘We verwachten vrijlating Asia Bibi’

KN Redactie 31 juli 2015
image

Paul Bhatti, die zich in navolging van zijn broer inzet voor de minderheden in het overwegend islamitische Pakistan, zegt dit vandaag in een interview met Katholiek Nieuwsblad.

Uitvoering doodvonnis voorlopig van de baan

Hij is “optimistisch” over de recente uitspraak van het Pakistaans Hooggerechtshof dat de rechtszaak tegen Bibi over moet. Daarmee is de uitvoering van het doodvonnis dat over de katholieke moeder van vijf kinderen is geveld, voorlopig van de baan.

130 christenen en 950 moslims

Asia Bibi werd ter dood veroordeeld op grond van Pakistans beruchte blasfemiewet. Zelf heeft ze altijd ontkend zich aan godslastering schuldig te hebben gemaakt. In Pakistan worden momenteel 130 christenen en 950 moslims juridisch vervolgd onder de blasfemiewet, stelt de Pakistaanse dominicaan James Channan van het Vredescentrum in Lahore in een interview met hulporganisatie Kerk in Nood.

‘Vastbesloten te doden’

Ook Channan zegt te geloven dat Bibi’s onschuld aangetoond zal worden en dat zij vrij zal komen. Zij zal naar zijn verwachting dan wel naar het buitenland moeten uitwijken. “Fanatici zijn vastbesloten te doden wanneer iemand wordt beschuldigd, ongeacht de juridische uitkomst van een bepaalde zaak.”

Geloof Asia Bibi ‘blijft onverwoestbaar’

Katholiek Nieuwsblad sprak eerder exclusief met de man van Asia Bibi, Ashiq Masih. Hij vertelde hoe zijn vrouw voortdurend huilt, “want ze mist de liefde van haar kinderen en van haar man. Maar haar geloof blijft onverwoestbaar”.

‘Gebrekkig’ justitieel systeem

De Pakistaanse Kerk pleitte donderdag voor een nieuw opschorten van de doodstraf. Het hoofd van de bisschoppelijke commissie voor Rechtvaardigheid en Vrede zei dat het menselijk leven volgens de kerkelijke leer onschendbaar is, en dat niemand het recht heeft een ander het leven af te nemen. Hij voegde toe dat Pakistans justitiële systeem bovendien “gebrekkig” is. 

188 mensen terechtgesteld

De Pakistaanse regering hief het moratorium op de doodstraf afgelopen december op, als reactie op een aanslag door islamistische terroristen op een school in Peshawar, waarbij 145 doden vielen. Sindsdien werden in totaal 188 mensen terechtgesteld, van wie vier afgelopen woensdag.

Lees hier het interview met Paul Batthi en hier het interview met Ashiq Masih. KN op papier lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement.