fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Bisdom Oslo heeft kerkleden nageteld

KN Redactie 19 maart 2015
image

Daardoor heeft het in principe te veel aan overheidssteun ontvangen, heeft bisdomdirecteur Lisa Wade toegegeven.

Het bisdom Oslo gaf deze week een verklaring voor de misrekening. Tegen bisschop Bernt Eidsvig en enkele medewerkers loopt vanwege de kwestie een strafrechtelijk onderzoek.

Automatisch katholiek
In november vorig jaar werd bekend dat de katholieke Kerk in Noorwegen mogelijk duidenden katholieken teveel had gerekend doordat immigranten uit landen als Polen en de Filippijnen automatisch als katholiek worden aangemerkt zonder dat zij daar toestemming uitdrukkelijk voor hadden verleend. Op die manier zijn er 7.000 ten onrechte opgegeven. Het bisdom heeft bij monde van directeur Wade zijn excuses aangeboden.

Verdubbeling gelovigen
Als verklaring geeft het bisdom dat het sinds tien jaar overspoeld wordt door migranten. Sinds 2004 is het aantal katholieken daardoor meer dan verdubbeld. In 2004 waren er nog 51.305 katholieken, in 2013 was dat aantal uitgedijd tot 118.247.
De kerk vormt voor “een enorme toestroom van mensen uit vele landen” een vast referentiepunt. Het kerkbezoek is de afgelopen jaren met 70% gestegen terwijl het aantal priesters tussen 2004 en 2013 met elf is toegenomen tot 66.

Gevecht
“Wij moeten steeds meer Missen vieren om iedereen plaats te kunnen bieden”, aldus Wade. Het kost het bisdom een heel “gevecht” om in de behoeften te voorzien. Zo zijn er nieuwe en grotere kerken gebouwd. De overheidssubsidie is daarom hard nodig.
Het bisdom wijst erop dat het lastig is om alle nieuwe katholieken nauwkeurig te registreren. Veel allochtone kerkgangers melden zich niet als zodanig aan. Daarbij gaat het onder meer om vluchtelingen.

 


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21