fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Bisschop dankt priesters voor steun aan Leer

KN Redactie 12 mei 2015
image

Dat schrijft de Catholic Herald.

Moed nodig
In een preek bij de jaarlijkse bijeenkomst van de Britse katholieke vrouwenbeweging zei Davies zaterdag verheugd te zijn over de door 500 priesters ondertekende steunbetuiging. “Op een vreugdevolle en nooit eerder vertoonde manier hebben vele honderden priesters hun bisschoppen in verschillende delen van de wereld aangemoedigd in hun openlijk opkomen voor alles wat de Kerk gelooft en leert over het huwelijk. De priesters waarderen als zielenherders dat het altijd bovennatuurlijke moed vraagt om in Christus’ waarheid te blijven in tijden van crisis en verwarring”, aldus bisschop Davies.

Niet via de pers
Hij liet daarmee een heel ander geluid horen dan de Britse primaat, kardinaal Vincent Nichols van Westminster. Die zei onlangs in een reactie op de petitie dat de discussie over het huwelijk “niet het beste via de pers gevoerd kan worden.”
In de VS tekenden bijna 1.000 priesters een vergelijkbaar verzoekschrift om een heldere verklaring van de Synode om de verwarring over de Leer van de Kerk weg te nemen.

Vastberaden trouw
In hun brief van maart schrijven de Britse geestelijken: “Wij willen als katholieke priesters onze vastberaden trouw bevestigen aan de traditionele Leer met betrekking tot het huwelijk en de ware betekenis van de menselijke seksualiteit, gebaseerd op het Woord van God en zoals twee millennia door het kerkelijk Leergezag onderwezen.”

Tegencultuur
Bisschop Davies zei in zijn preek dat het model van het christelijk huwelijk in de moderne samenleving steeds meer een teken van een tegencultuur wordt. “Het laatste onderzoek naar het huwelijk is verontrustend. Rapport na rapport laten zien dat het huwelijk aan waarde inboet en de enorme menselijke tol die dat eist van echtparen en boven alles van kinderen.”

Tijd van beproeving
“Op zulke momenten is de helderheid en de authentieke compassie van ons getuigenis voor het huwelijk meer nodig dan ooit. Het geloof geeft ons kennis van Gods prachtige plan, schreef St.-Johannes Paulus II, en daarom hebben wij extra reden om zorg te dragen voor de werkelijkheid van het gezin in deze tijd van genade en beproeving”, aldus mgr. Davies.