fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Bisschop De Korte heeft begrip voor boerkaverbod

KN Redactie 29 mei 2015
image

Dat zegt de bisschop-referent voor Kerk en Samenleving vrijdag in dagblad Trouw. Hij erkent dat het aantal vrouwen dat gezichtsbedekkende kleding draagt dermate klein is, dat het "om een zeer theoretisch probleem gaat".

Groeiend onbegrip
Tegelijkertijd signaleert De Korte dat er steeds meer "onbegrip is van de impact van geloof voor een mens" als gevolg van de secularisering. "Ik denk dat heel veel mensen steeds minder gevoel hebben voor de vrijheid van godsdienst." Verwijzend naar het schrappen van het verbod op godslastering meent hij dat "ongelovigen de ernst van godslastering voor een gelovige vaak niet goed kunnen begrijpen."

Zoveel mogelijk vrijlaten
"Als katholiek ben ik zeer gevoelig voor iedere aantasting van de vrijheid van godsdienst", aldus de bisschop van Groningen-Leeuwarden. Hij wil dat moslimvrouwen "zo optimaal mogelijk" vrij worden gelaten in hun kledingkeuze. "Toch begrijp ik dat onze overheid de boerka uit veiligheidsoverwegingen problematisch vindt." Hij wil dat de discussie daar over gaat en niet over het religieuze aspect.

Eén is genoeg
Tot 11 september 2001 werd de boerka minder als een veiligheidsprobleem gezien, aldus De Korte. "Moslimextremisten verpesten het dus voor de hele groep", zegt hij, terwijl hij erkent dat het "theoretische gehalte van het probleem hoog is". Eén terrorist die in boerka een aanslag pleegt "en de schade is enorm". "Vanuit dat oogpunt kan ik een verbod van gezichtsbedekkende kleding begrijpen."