fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Bisschop: geen vervolging voor uit baarmoeder snijden baby is ‘travestie van rechtvaardigheid’

KN Redactie 1 april 2015
image

Dat schrijft de aartsbisschop van Denver, Samuel Aquila, in reactie op berichten over de zaak Dynel L.

Zeven maanden
L. viel een zeven maanden zwangere vrouw aan met een mes. Hij verwondde haar, maar zij overleefde de aanval na vijf dagen op de intensive care-afdeling van een ziekenhuis te hebben doorgebracht. Haar ongeboren kind echter overleed volgens berichten nadat het uit de baarmoeder was gesneden als gevolg van de aanval.

‘Een persoon’
“De wet van Colorado (de Amerikaanse deelstaat waar de aanval plaatsvond – red.) erkent helaas het ongeboren kind niet als een persoon waartegen een misdaad, zoals moord, gepleegd kan worden”, aldus mgr. Aquila. Zonder bewijs dat de baby tijdens de aanval leefde en ademde buiten de baarmoeder, kan geen vervolging voor moord worden ingesteld tegen Dynel L.

‘Travestie’
Mgr. Aquila noemde het niet instellen van vervolging voor moord een “travestie van rechtvaardigheid”. Hij riep op wettelijk vast te leggen dat ongeboren kinderen slachtoffer kunnen zijn van geweldsmisdaden. De huidige wetten zijn volgens hem een inadequate afspiegeling van de realiteit. “Als het ongeboren kind van een zwangere vrouw wordt gedood, is er een moord gepleegd”, aldus de aartsbisschop.

Honderd jaar
De verantwoordelijke aanklager heeft laten weten dat L. niet vervolgd wordt voor moord, maar dat hem mogelijk honderd jaar cel boven het hoofd hangt in verband met acht aanklachten wegens zware misdrijven.