Dat is volgens hem “geen gezekerde natuurwetenschappelijke kennis”, zo zei de bisschop van Passau in een interview met de Zeit-bijlage Christ & Welt.
Seksualiteit is niet simpelweg enkel daar, aldus mgr. Oster. “Ze wordt, ze ontvouwt zich met de hele persoon, van begin af. Als ik de hele dag porno tot mij neem, dan verwaarloost mijn seksualiteit. Als ik probeer trouw te leven, dan rijpt mijn seksualiteit als liefdesbekwaamheid.”
Tegelijk gaf Oster toe dat homoseksualiteit een oriëntatie is die “in de regel” niemand heeft ‘uitgezocht’ voor zichzelf. “Maar volgt daaruit wel de norm, het moeten, dat zij ‘geleefd mag worden’?”
Die vraag kan bijvoorbeeld ook met betrekking tot biseksualiteit of pedofilie gesteld worden, aldus de bisschop. “Ik wil in geen geval alles als gelijkwaardig of vergelijkbaar over een kam scheren, maar er zijn mensen die zich ook in deze oriëntaties gevonden worden. Wat zegt men diegenen?”
De Kerk wil mensen in alle levensstaten begeleiden, “ongeacht oriëntatie”, aldus de bisschop. Maar wie een zegening van homostellen eist, keert de geldende leer om, voegde hij toe. Seksualiteit heeft haar “echte plaats in het huwelijk tussen man en vrouw”.
Jezus zelf heeft de waarde van deze band en haar onontbindbare karakter steeds weer benadrukt, verwees mgr. Oster naar een passage uit het Marcusevangelie. “Als Jezus gevraagd wordt waarom Mozes scheidingsbrieven toestond, zegt Hij: hij heeft dat alleen vanwege de hardheid van jullie hart gedaan. De mens zijn hard van hart, de leidt volgens Jezus tot scheiding. Maar wanneer God bij de huwelijkssluiting werkelijk deel uitmaakte van het verbond, bestaat dit huwelijk boven een dergelijke materiële scheiding uit.”
De seksuele leer van het Evangelie is “zwaar”, zei hij. “Maar wanneer de ontmoeting met Jezus zelf levensveranderende kwaliteit heeft, dan is die ervaring zo diepgaand, dat zij mij helpt mijn seksualiteit te beleven volgens Gods wil. Dat wil zeggen: ofwel enkel seks binnen het huwelijk ofwel helemaal geen seks.”