fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Bisschop: soepele machtsoverdracht Nigeria is ‘vrucht van gebed’

KN Redactie 1 juni 2015
image

Dat stelt mgr. Oliver Dashe Doeme. Hij is bisschop van Maiduguri, het bisdom dat de bulk van de aanvallen van terreurgroep Boko Haram te verduren heeft gekregen.

Vertrouwen in Buhari
Tijdens een door Kerk in Nood georganiseerde bijeenkomst met een groep Europarlementariërs sprak hij bovendien zijn vertrouwen uit in de vorige week beëdigde president Muhammadu Buhari.

‘Vreedzaam’
“De presidentsverkiezing was onverwacht vreedzaam”, zei de bisschop, die ook opmerkte dankbaar te zijn voor het vreedzame verloop van de machtsoverdracht.

Goodluck Jonathan
Hij voegde toe dat de vertrekkende president Goodluck Jonathan “staatsmanschap heeft getoond” door zich na de verkiezingen snel bij zijn nederlaag neer te leggen en zo het vooruitzicht van conflicten over de uitslag voor te zijn.

Boko Haram
Het Nigeriaanse leger heeft volgens hem recent successen geboekt in de strijd tegen terreurgroep Boko Haram, ging hij verder. Toch keren velen die het bisdom Maiduguri voor het geweld zijn ontvlucht, niet terug naar hun huizen.

‘President voor alle Nigerianen’
De bisschop wees op de militaire achtergrond van president Buhari, die volgens hem in staat zou moeten zijn de campagne tegen Boko Haram succesvol voort te zetten. “Hij is een moslim, maar hij heeft aangegeven dat hij de president voor alle Nigerianen is, ongeacht religieuze traditie.”

Katholiek Nieuwsblad sprak met mgr. Oliver Dashe Doeme. Het uitgebreide interview is komende vrijdag in KN te lezen.