De Romeinse Congregatie voor de Bisschoppen ziet, in overeenstemming met het Vaticaans staatssecretariaat, geen kerkrechtelijke grond voor een onderzoek naar een schadevergoeding noch voor een kerkrechtelijk proces daarover.
Dat meldt het bisdom Limburg vandaag.
Het bisdom had herhaaldelijk de vraag opgeworpen naar een materiële goedmaking van de kant van de bisschop. Die wordt in belangrijke mate verantwoordelijk gehouden voor de hoge kosten van de verbouwing van het bisdomgebouw, waaronder zijn eigen ambtswoning.
Bij de terugbetaling ging het volgens Bild om een bedrag van 3,9 miljoen euro dat het bisdom noodgewongen moest afschrijven.
Het is nog niet duidelijk wanneer Limburg een nieuwe bisschop krijgt. Volgens Grothe wordt eraan gewerkt om uiterlijk in de zomer van 2016 een nieuwe bisschop benoemd te hebben.
Paus Franciscus nam in oktober 2013 het ontslag aan van mgr. Tebartz-van Elst.
Uit een onderzoek naar de verbouwingskosten bleek dat hij systematisch te lage kosten aangaf, controles verhinderde en kerkelijke voorschriften negeerde.
Volgens het rapport leidden de hoge kwaliteitseisen van de bisschop en zijn wens dat de bouw snel vooruit zou gaan tot een verdere opdrijving van de kosten. Ook het domkapittel en de diocesane raad voor vermogensbeheer maakten echter zware fouten.
Eind 2014 werd mgr. Tebartz in Rome benoemd tot delegaat voor catechese. Hij begon in maart van dit jaar met zijn werk.