fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Bisschoppen en franciscanen H. Land dienen klacht in tegen radicale Joodse organisatie

KN Redactie 10 augustus 2015
image

Vrijdag deden de bisschoppen aangifte tegen Lehava en Gopstein. Ze vinden dat deze onaanvaardbare oproepen tot haat doen en een bedreiging vormen voor de christelijke gebouwen in het land. De advocaat van de orde der franciscanen heeft de openbaar aanklager gevraagd onderzoek te starten wegens opruiing, bevestigde het Openbaar Ministerie maandag.

Brand stichten in kerken

Gopstein had in een podiumdiscussie voor talmoedstudenten opgeroepen brand te stichten in kerken. Volgens de orde is het in het openbaar belang actie te ondernemen.

Verwijt: onderzoek sleept aan

Ze verwijten de aanklager verder het onderzoek tegen het radicaal-Joodse Lehava te laten aanslepen. Dat kan worden gezien als laksheid, zo niet als teken van instemming met de racistische provocaties van de groep, aldus de franciscanen.

Partij verboden

Lehava baseert zich op het gedachtengoed van de in 1990 vermoorde, radicaal-zionistische politicus Meir Kahane. Zijn Kach-partij werd in 1988 door het Israëlisch parlement als racistisch en antidemocratisch verboden.

‘Lehava’ is een acroniem voor ‘Het voorkomen van assimilatie in het Heilig Land’. De groep haalde in het verleden de media met pogingen om huwelijken tussen Joden en niet-Joden tegen te gaan.

Celstraffen voor brandaanslag

Twee Lehava-leden werden eind 2014 tot celstraffen veroordeeld voor de brandaanslag op de grootste tweetalige school van Israël, in Jeruzalem. (KN/KNA)


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21