fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Bisschoppen roepen op tot solidariteit met vervolgde christenen

KN Redactie 12 augustus 2015
image

Zij geven daarmee gehoor aan een oproep van de Federatie van Aramese christenen in Nederland. Die hebben de Nederlandse kerkgenootschappen gevraagd zich aan te sluiten bij het initiatief van een aantal Franse bisschoppen tot de solidariteitsactie. Die hebben parochies opgeroepen op het Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming om 12:00 uur een minuut de klokken te luiden. Gelovigen zijn opgeroepen zich op de kerkpleinen te verzamelen, stil te zijn en te bidden.

‘Ondragelijk zwaar’

“Alle gemeenschappen lijden in deze regio”, schrijven de bisschoppen. “Maar extremistische groepen zoals IS maken met name christelijke minderheden waaronder de Arameeërs het leven ondragelijk zwaar. Christenen worden ontvoerd, zoals ook nog recent gebeurde in Al Qaryatayn in Syrië. Hun lot is onvoorspelbaar, maar al eerder is gebleken dat ontvoerders van christenen niet terugdeinzen voor publieke executie van hun slachtoffers.”

Speciale voorbede

Vorig jaar rond dezelfde tijd heeft de Nederlandse bisschoppenconferentie om voorbede gevraagd voor de vervolgde christenen in het Midden-Oosten. De situatie blijft onveranderd slecht en daarom vraagt de bisschoppenconferentie blijvend gebed en aandacht voor de medechristenen daar die zo veel te lijden hebben. Zij spoort parochies en individuele gelovigen ook aan om te zoeken naar concrete mogelijkheden om vervolgde christenen hulp te bieden.