fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Bisschoppen willen ‘grote doorbraak’ op klimaattop en ‘drastische reductie’ broeikasgassen

KN Redactie 28 oktober 2015
image

De oproep, mede uit naam van de paus gedaan, werd 26 oktober in Rome ondertekend door vertegenwoordigers van bisschoppenconferenties uit Azië, Europa, Latijns-Amerika, zuidelijk Afrika, Oceanië, Canada en de VS.

Paus Franciscus over klimaatverandering

Ze haalden paus Franciscus aan, die klimaatverandering in zijn encycliek Laudato Si’ “een van de principiële uitdagingen” noemt waar de mensheid voor gesteld wordt.

‘Grote doorbraak in Parijs’

Het is, schrijven de bisschoppen, een “kwestie van trouw aan de Schepper”. Ze vragen om “een grote doorbraak in Parijs” en “een drastische reductie van de uitstoot van koolstofdioxide en andere giftige gassen”.

‘Versnelde klimaatverandering’

Volgens de bisschoppen suggereert “betrouwbaar wetenschappelijk bewijs” dat “versnelde klimaatverandering” voortkomt uit “onbeperkte menselijke activiteit” die “toewerkt naar een bepaald model van vooruitgang en ontwikkeling, en dat buitensporig vertrouwen op fossiele brandstoffen primair verantwoordelijk is”.

Ondertekenaars document

Het document werd ondertekend door de kardinalen Erdö en Marx (Europa), Gracias (Azië) en Salazar Gomez (Latijns-Amerika), door de aartsbisschoppen Mbilingi (zuidelijk Afrika), Ribat (Oceanië) en Kurtz (VS), en door bisschop Crosby (Canada).