fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Vriendschap en heiligheid

KN Redactie 4 september 2015
image

Dat ook heiligen dit beseffen, is bemoedigend. Elisabeth Catez (1880-1906), pianiste uit het Franse Dijon, in 1984 zalig verklaard en vooral bekend onder de naam Elisabeth van de Drie-eenheid, heeft enkele honderden brieven nagelaten waaruit duidelijk naar voren komt hoe zeer haar liefde voor Christus haar er toe brengt mensen met nieuwe ogen te bekijken, vanuit God. “In het licht van de eeuwigheid ziet de ziel de dingen zoals ze werkelijk zijn. In Hem blijf ik helemaal van jou”, schrijft ze enkele dagen voor haar dood aan een vriendin (L 333).

Bewoond door Christus

De laatste jaren van haar leven brengt ze door in een slotklooster dicht bij de straat waarin ze is opgegroeid, maar ze blijft met alle vezels van haar wezen verbonden met haar familie, met vriendinnen en met kanunnik Angles, de eerste aan wie zij op schoot als kind over haar roeping vertelde. Maar ook met enkele anderen, zoals de dokter die haar behandelt, aan wie zij – zelf reeds ernstig ziek – durft te bekennen dat ze begrip heeft voor mensen die aan zelfdoding denken. Elisabeth weet zich bewoond door Christus – ze had het laten graveren op haar professiekruis – en ze zoekt voortdurend naar het diepste verlangen dat anderen motiveert en durft zich daar zonder reserve voor open te stellen.

Levende en liefdevolle realiteit

Bijna de helft van deze bundel is een bloemlezing uit brieven en andere geschriften van Elisabeth, zodat je haar goed leert kennen. Schrijfster Iny Driessen, die in april op 54-jarige leeftijd is overleden, publiceerde eerder Met de glimlach – Leven met Elisabeth van de Drie-eenheid (Carmelitana, 2013). Mede door haar eigen slopende ziekte en de wens haar authentieke geloofservaring op herkenbare wijze aan anderen ten dienste te stellen, voel je in dit boek, dat vooral teksten van Elisabeth toegankelijk wil maken, hoe beide vrouwen oprecht van het leven en van andere mensen houden, maar ook hoezeer God voor hen een levende en liefdevolle realiteit is.

Iny Driessen, Ik heb je nodig – Elisabeth van de Drie-eenheid en de vriendschap. Uitg. Carmelitana, 270 pp., pb., € 19,95, ISBN 978 90 7667 196 3