fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Boko Haram valt grote stad aan

KN Redactie 25 januari 2015
image

Er worden volgens de BBC felle gevechten gerapporteerd in de buitenwijken van de stad. Het Nigeriaanse leger zou luchtaanvallen uitvoeren en er is een avondklok ingesteld.

Omsingeld
Volgens NRC Handelsblad werd Maiduguri, met 1,2 miljoen inwoners een van de grootste Noord-Nigeriaanse steden, al langer omsingeld door Boko Haram en deed de terreurgroep eind 2013 ook al een poging de stad te veroveren.

Op de vlucht
In Maiduguri verblijven volgens de BBC tienduizenden mensen die elders op de vlucht sloegen voor eerdere Boko Haram-aanvallen. Ook een plaats ten noorden van Maiduguri, Monguno, zou door Boko Haram zijn aangevallen. 

Baga
De terreurgroep voert al sinds 2009 voortdurend aanslagen en aanvallen uit met als doel een islamitische staat te creëren. Daarbij zijn inmiddels duizenden mensen omgekomen. Recent nog was de plaats Baga het doelwit.

Buurlanden
Ook in buurlanden van Nigeria is de groep actief. Onlangs werd een basis van het Kameroense leger aangevallen, en de afgelopen week maakte een Nederlandse missiezuster in Niger melding van de dreiging van Boko Haram-aanhangers voor de christelijke minderheid daar.

‘Bid voor ons’
Een inwoonster van Maiduguri zei volgens de BBC tegen Reuters: “Bid alsjeblieft voor ons, wij zijn in gevaar, onder ernstige aanval nu.” Amnesty International stelt op zijn website: “Er kan een grote humanitaire crisis ontstaan in Nigeria, als de autoriteiten er niet in slagen honderdduizenden burgers te beschermen.”

Verkiezingen
Gisteren nog was de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan in Maiduguri. Hij voert campagne voor de presidents- en parlementsverkiezingen van begin februari.

Bisschop wil westers ingrijpen
Maiduguri is ook de thuishaven van bisschop Oliver Dashe Doeme. Hij riep vorige week in een interview met Kerk in Nood westerse landen op militair in te grijpen om Boko Haram te stoppen.

‘Corruptie’
Er is volgens hem een interventie nodig zoals Franse troepen die in 2013 in Mali uitvoerden. Het Nigeriaanse leger, stelde hij is door “corruptie en contacten met Boko Haram verzwakt”.

Ontvlucht
Sinds 2009 zijn bijna zeventigduizend van de 125.000 katholieken het bisdom Maiduguri ontvlucht.