fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Bontes: dekt Turks sepot alle aangiften tegen Demmink?

KN Redactie 15 augustus 2015
image

Het gerechtshof Arnhem heeft het OM echter opdracht gegeven ook de zaak van Osman Nuri B. te onderzoeken. Hierover stelt Kamerlid Louis Bontes vervolgvragen aan minister Ard van der Steur van Justitie. Hij vindt dat de minister zich er bij de beantwoording van de vorige vragen te gemakkelijk van af heeft gemaakt. 

Rechtshulp

Bontes wil weten of ook Van der Steur van mening is dat het hier om twee verschillende zaken gaat. In dat geval zou Turkije alsnog de Nederlandse verzoeken om rechtshulp moeten honoreren, vindt Bontes.

K4-comité

Demmink beroept er zich op dat hij in de periode van de beweerde verkrachtingen van Turkse minderjarigen in het geheel niet in Turkije is geweest. Het gerechtshof Arnhem wil dat onderzocht wordt of hij daar als lid van het K4-comité (een ambtenarenoverleg op Europees niveau dat eenheid in justitiële en binnenlandse zaken nastreeft) niet toch geweest kan zijn, zoals een opgedoken Turks justitieel document bevestigt. Voor nader onderzoek zouden Turkse getuigen moeten worden gehoord.

Inzage in correspondentie

Bontes wil weten of dit getuigenverhoor ook deel uitmaakt van de rechtshulpverzoeken. Hij wil bovendien inzage in de correspondentie hierover. Ook wil hij weten of de advocaat van de Turkse jongens, inmiddels mannen, deze inzage gehad heeft.

‘Mysterieus auto-ongeluk’

Een van de belangrijkste getuigen is de Turkse politieman Mehmet Korkmaz. Deze heeft – onder andere in de veelbekeken documentaire over Demmink op YouTube – verklaard dat hij Mustafa Y. destijds in Demminks hotel heeft afgeleverd. Weet de minister, zo vraagt Bontes, dat deze oud-politieman “recent is omgekomen bij een mysterieus auto-ongeluk?”