fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Bootvluchtelingen: schrijnend probleem stelt Europa voor duivels dilemma

KN Redactie 6 mei 2015
image

Zeker is en blijft het morele plicht om vluchtelingen op te vangen en op zee te zoeken naar drenkelingen. Maar omdat de zuigkracht van Italië ook veroorzaakt wordt doordat het lid is van de EU, waar de binnengrenzen zijn opgeheven, mogen andere landen Italië hierin niet alleen laten staan. Paus Franciscus doet een beroep op hen.

Tegelijk is duidelijk dat de vluchtelingenstroom gestopt moet worden, voordat het tot ontwrichting van Europa leidt. Het incident van moslimvluchtelingen die twaalf christenen overboord gooiden, mag ons eraan herinneren dat zich onder de ‘zielige’ vluchtelingen misdadige elementen bevinden. Zij bereikten Europa, terwijl hun christelijke slachtoffers nu op de bodem van de zee liggen.

Vergeleken hiermee is het overigens opvallend hoe weinig drukte er gemaakt is over de kruisgang die christenen in het Midden-Oosten toch al hebben moeten gaan. Recent werden op het hetzelfde strand van Libië van waaruit de bootvluchtelingen naar Europa vertrekken, tientallen Ethiopische christenen gruwelijk geëxecuteerd. Islamitische Staat liet brutaal weten dat dit ook Europese christenen te wachten staat.

Gematigde moslims in het Midden-Oosten hebben eerder al hun verbazing uitgesproken over het gebrek aan steun die ‘hun’ vervolgde christenen vanuit het Westen krijgen. Ons bezorgt dat dan een trots gevoel van ‘onpartijdigheid’, want zo zijn we opgevoed. Maar is het wel zo deugdzaam om je geestelijke verwanten te verwaarlozen ten gunste van hun verdrukkers? Ook dat is weer deel van die merkwaardige post- en daardoor pseudochristelijke werkelijkheidsweigering van de moderniteit.

Amnesty International plaatst honderden grafstenen op het Plein voor de Tweede Kamer. Waarom plaatsen jullie die niet op het strand van Libië?, vraagt journalist Arnold Karskens. Dan waarschuw je de mensen tenminste welke risico’s ze nemen. Hij wil hulporganisaties voor de rechter dagen, omdat ze niet de ware belangen van vluchtelingen nastreven, maar een “opendeurbeleid” om zelf groter en belangrijk te worden. Dat is de pervertering van de naastenliefde ten top.

Duidelijk is in elk geval dat de vluchtelingenstroom mede een instrument is in handen van de radicale islam. Behalve een inkomstenbron zijn de vluchtelingen een wapen om Europa verder uit zijn evenwicht te brengen. Ideologische fanaten en maffiosi, zowel hier als daar, hebben het klaargespeeld van de morele plicht waaraan de Barmhartige Samaritaan ons herinnert, een val te maken, een verleiding waaraan we moeten weerstaan, althans zolang we ons niet eerst grondig hebben bezonnen.