fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Bridge of Spies

KN Redactie 10 december 2015
image

Regisseur Steven Spielberg is bijna zeventig jaar en heeft inmiddels ruim vijftig films geregisseerd (en velen meer geproduceerd), variërend van Schindler’s List en The Color Purple tot E.T. en Jurassic Park. Acteur Tom Hanks won Oscars voor zijn rollen in Forrest Gump en Philadelphia.

Geschiedenisles

In Bridge of Spies doen beide grootheden waar ze goed in zijn. Spielberg vertelt een belangrijke, op feiten gebaseerde geschiedenisles en Hanks speelt hierin de rechtschapen solistische held die het verschil maakt.

Onzichtbare vijand

Bridge of Spies begint in 1957, hoogtepunt van de Koude Oorlog. Rusland en de Verenigde Staten wantrouwen elkaar in extreme mate. De vijand is onzichtbaar, maar overal aanwezig (zie hier de parallel met de huidige tijd van terrorismedreiging!) en spionage is aan de orde van de dag.

De verrader verdedigen

In de VS wordt een Russische spion gevangen genomen. Aan advocaat Jim Donovan (Hanks) wordt gevraagd hem te verdedigen. Donovan stelt dat ook vermeende oorlogsmisdadigers een eerlijk proces verdienen, omdat anders de hele beschaving op het spel komt te staan. Hij neemt zijn taak dus serieus, tot verontwaardiging van velen. Donovan, brave burger en vader van een gezin, verdedigt de verrader.

Morele principes

Tegelijkertijd stort er boven Rusland een Amerikaans vliegtuig neer. Voor de jonge piloot dreigt de Goelag, maar er is ‘ruilmateriaal’ ontstaan. De Rus en de Amerikaan kunnen voor elkaar worden ingewisseld. Donovan reist af naar grimmig Berlijn (waar net de Muur wordt gebouwd) om de onderhandelingen te voeren. Ook dan blijft hij trouw aan zijn morele principes. “Ieder mens doet ertoe.”

Genuanceerd

In Bridge of Spies maakt Spielberg slechts in beperkte mate gebruik van zijn arsenaal aan bombast en sentiment. Genuanceerd vertelt hij wat verteld moet worden. De acteurs en de enscenering doen de rest. De beelden van Berlijn aan het begin van de jaren zestig zien er in alle chaos en wanhoop indrukwekkend uit.

Tijdsbeeld

Een tijdsbeeld neerzetten; Spielberg kan het als geen ander. Na wat rustiger jaren is de regisseur weer helemaal op stoom. Bridge of Speis is belangwekkend en imposant historisch drama.

Film: Bridge of Spies (2015), Verenigde Staten, 141 min. Regie: Steven Spielberg, met o.a. Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan en Sebastian Koch.

KN Kijkwijzer
Vanaf 12 jaar / geweld / angst