280 Hogerhuisleden stemden voor, 48 tegen. Daarmee was de laatste horde voor de aanpassing van de geldende wet genomen. Begin februari stemde het Lagerhuis al in met het voorstel. De eerste Britse ‘drie-ouderbaby’s’ zouden daarmee in de loop van komend jaar ter wereld kunnen komen.
Kern
Het gaat om een techniek bij kunstmatige bevruchting. Om te voorkomen dat bepaalde DNA-defecten worden doorgegeven, wordt de kern van een eicel van de wensmoeder vervangen door die van een andere, gezonde vrouw. Daarmee heeft de baby het DNA van drie mensen: de vader en twee ‘moeders’.
Niet nieuw
De techniek is niet nieuw: begin deze eeuw kwam er in de Verenigde Staten al een kind mee ter wereld. Daar werd de techniek, die ook onder wetenschappers omstreden is, vervolgens echter verboden.
‘Ethische bedenkingen’
De bisschoppenconferentie van Engeland en Wales heeft herhaaldelijk geprotesteerd tegen het wetsvoorstel en benadrukt dat de techniek in geen enkel ander land toegestaan is. Er zijn “serieus te nemen ethische bedenkingen” bij de techniek, die “de vernieting van een menselijk embryo als deel van het proces” verondersteld.
Nieuw menselijk leven
Een menselijk embryo is, stellen de bisschoppen, een nieuw menselijk leven en mag niet als “vrij beschikbaar materiaal” behandeld worden. De Schotse bisschoppen hebben zich in vergelijkbare bewoordingen uitgelaten.
Onderzoek
De anglicaanse Kerk van Engeland had in aanloop naar de stemmingen om verder ethisch en wetenschappelijk onderzoek gevraagd om de gevolgen van de procedure te kunnen beoordelen. Zonder een beter begrip van de rol van het zogeheten mitochondriale DNA bij het doorgeven van erfelijke eigenschappen houdt de Engelse staatskerk een wettelijke regeling voor onverantwoordelijk.
Risico
Volgens berichten in Britse media komt in Groot-Brittannië 1 op 200 nieuwgeborenen ter wereld met een zware erfelijke aandoening die op een defect aan de mitochondriën terug te voeren is. Ongeveer 2500 Britse vrouwen zouden momenteel het risico hebben defect mitochondriaal DNA door te geven.
Lees hier de opiniebijdrage van dr. Lambert Hendriks over het drie-ouderschap.