Dat was de stelling van filosoof Thomas Nagel in zijn spraakmakende, ook in het Nederlandse vertaalde Geest en kosmos. Een nieuw toneelstuk van de bekende Britse auteur Tom Stoppard lijkt dit conflict eveneens als onderwerp te hebben.
Het stuk The Hard Problem gaat over Hilary, een in God gelovende psychologiestudente in debat met haar darwinistische mentor Spike, die tevens haar minnaar is. Voor Hilary is bewustzijn datgene waarop een puur materialistische wetenschap nat gaat.
Blijkbaar staat het stuk sympathiek tegenover Nagels/Hilary’s visie, stelt David Klinghoffer in een column. En dat mag natuurlijk niet van de darwinistische gedachtenpolitie. The Guardian schrijft dan ook over Stoppard: “Hoewel vaak ingeschat als te intellectueel voor een toneelschrijver, is hij hier niet strict intellectueel genoeg.”
De New Scientist klaagt: “Irritant aan The Hard Problem is het gewicht dat het aan ‘Het Moeilijke Probleem geeft” en “er is meer dan zweem van antiwetenschap hier, omdat betoogd wordt dat we nooit in staan zullen zijn de ervaring van bewustzijn te verklaren.” Voor darwinisten zijn dit ketterse gedachten, die aangeklaagd moeten worden.
Het stuk noemt Thomas Nagel niet bij naam, laat staan diens lof voor Intelligent Design als een beweging van wetenschappers die de goede, maar verboden wetenschappelijke vragen durven te stellen. Maar Hilary verklaart op het eind van het stuk wel dat zij haar studie en onderzoek wil voortzetten aan New York University. Dat is – een subtiele hint van Stoppard? – de universiteit waar Nagel doceert.