fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Britse bisschop: ‘Heb compassie met migranten Calais’

KN Redactie 6 augustus 2015
image

Mgr. Lynch riep daartoe op in een brief aan de Britse krant The Telegraph. Dat meldt de website van de katholieke Kerk in Engeland en Wales. Lynch is binnen de bisschoppenconferentie van Engeland en Wales verantwoordelijk voor migranten.

‘Wanhoop migranten erkennen’

In reactie op een steeds strenger optreden van zowel Frankrijk als Groot-Brittannië om de migrantenstroom te stoppen, schrijft de bisschop: “We moeten reageren op de situatie in Calais door de wanhoop van degenen te erkennen die asiel zoeken.” De oorzaken van de massamigratie zijn complex zegt Lynch. “Gewapende conflicten, burgeroorlog, de opkomst van IS, niet goed functionerende staten en armoede. Alle deze factoren verdiepen de wanhoop.”

Kritiek op harde aanpak

Al jaren bivakkeren er migranten rond de haven van Calais met als doel Groot-Brittannië te bereiken. Recent doen steeds meer migranten daartoe een poging, onder meer door zich in vrachtwagens te verstoppen. Dit leidt tot levensgevaarlijke situaties. Frankrijk en Groot-Brittannië treden steeds harder op tegen de migranten. Die aanpak leidt tot kritiek van onder meer charitatieve instellingen en religieuze leiders. Trevor Willmott, bisschop van de Anglicaanse Kerk waarschuwde de regering in de Britse krant The Observer de menselijkheid niet uit het oog te verliezen. Ook kardinaal Nichols riep daar in maart al toe op

Efficiëntere asielprocedures

Mgr. Lynch roept de Britse regering op om samen te werken met Frankrijk en eerlijkere en efficiëntere asielprocedures op te zetten. Maar ook om de situatie van het land van herkomst te verbeteren. “Kerken en geloofsgemeenschappen in sommige van deze landen hebben een unieke kans om degenen te helpen die conflicten ontvluchten, maar ook om mensen te helpen de valse beloften van mensenhandelaren te doorzien.”