fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Burundi: aartsbisschop ontsnapt aan moordaanslag

KN Redactie 3 juni 2015
image

Dat meldt de Vaticaanse missiepersdienst Fides.

De aanvallers probeerden een aanslag op hem te plegen tijdens een Mariaprocessie. Beveiligers konden de aanslag verijdelen.

De aanvallers wilden de aartsbisschop vermoedelijk om het leven brengen vanwege de beslissing van de Burundese bisschoppen om alle priesters terug te trekken uit de kiescommissies.

In Burundi is het al een tijd onrustig doordat de zittende president, Pierre Nkurunziza, heeft aangegeven een derde ambtstermijn te ambiëren. De grondwet van Burundi stelt echter een maximum aan twee termijnen voor een president.

De aankondiging van de president leidde tot gewelddadige protesten en een mislukte staatsgreep.

De leider van de oppositiepartij UPD, Zedi Feruzi, werd op 20 mei op straat doodgeschoten.

Op 26 juni zou de Burundese bevoling naar de stembus gaan om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen, maar de verkiezingen zijn met zes weken uitgesteld, maakte een regeringsfunctionaris woensdag bekend.

De Burundese bisschoppen hebben de priesters uit de kiescommissies teruggetrokken, omdat volgens hun eerlijke verkiezingen onmogelijk zijn.

De bisschoppen hebben samen met de Verenigde Staten en de Europese Unie een beroep gedaan op Nkurunziza om af te zien van een derde termijn.