fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Californië legaliseert hulp bij zelfdoding. Amerikaanse bisschoppen: ‘tragedie voor het menselijk leven’

KN Redactie 7 oktober 2015
image

Dat zei kardinaal Seán O’Malley dinsdag als voorzitter van de pro-life commissie van de Amerikaanse bisschoppenconferentie.

Vijfde staat

De gouverneur van Californië, de Democraat Jerry Brown, tekende maandag een wet waarin hij het voor artsen mogelijk maakt een dodelijke dosis medicijnen voor te schrijven aan terminaal zieken die zelfmoord willen plegen.

Californië is na Oregon, Washington, Vermont en Montana de vijfde Amerikaanse staat die hulp bij zelfdoding toestaat.

‘Zelfmoord is tragedie’

“De beslissing van gouverneur Brown om deze week een wet te ondertekenen die hulp bij zelfdoding legaliseert is een grote tragedie voor het menselijk leven. Als gevolg hiervan is het voor ernstig zieken die aan depressie en suïcidale gevoelens lijden mogelijk om in alle staten aan de Westkust dodelijke medicijnen te krijgen, in plaats van echte zorg die helpt om het lijden te verlichten. Deze tragedie wordt verergerd door verwarring onder degenen die deze wet ondersteunen”, aldus kardinaal O’Malley.

Als voorbeeld van deze verwarring noemde de kardinaal gouverneur Brown. Die zei dat hij de wet heeft ondertekend omdat het plegen van zelfmoord van een aan pijn lijdende stervende geen misdaad zou moeten zijn. “Maar zelfmoord op zich is een tragedie, geen misdaad”, zei de kardinaal.

‘Niet vanwege pijn’

De gezaghebbenden, “zoals artsen”, zijn volgens de kardinaal verantwoordelijk voor de misdaad “van het faciliteren van het opzettelijk doden van andere, meer kwetsbare mensen”.

“Die misdaad zal nu worden toegestaan in Californië”, aldus O’Malley.

Volgens kardinaal O’Malley nemen de meeste ernstig zieken in de staten waar hulp bij zelfdoding legaal is de “dodelijke medicijnen niet vanwege de pijn, maar omdat ze zich hulpeloos en een ‘last’ voor anderen voelen”.

Waarschuwing paus Franciscus

“Californië bevestigt dit oordeel. Een overheid die hulp bij zelfdoding legaliseert stuurt het verschrikkelijke bericht waar paus Franciscus ons voor heeft gewaarschuwd, dat er zoiets bestaat als wegwerpmensen”, aldus O’Malley.

Inspanningen verdubbelen

De kardinaal zei verder dat hij evenals de Californische bisschoppen “treurt” om “deze zeer gebrekkige actie” van gouverneur Brown.

Hij is ervan overtuigd “dat de katholieke Kerk in dit land haar inspanningen zal verdubbelen om onschuldige levens op de meest kwetsbare momenten te beschermen, en palliatieve zorg en andere echte oplossingen zal promoten voor de problemen en ontberingen van terminaal zieken en hun families”. (KN/Usccb)