fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

CDA, VVD en PvdA stemmen tegen motie voor meer druk op Turkije inzake Demmink

KN Redactie 1 december 2015
image

Aanleiding was de aankondiging van minister Ard van der Steur van Justitie en Veiligheid dat Nederland en Turkije de justitiële samenwerking gingen verbeteren. Hiertoe zal een ambtelijke werkgroep in het leven worden geroepen.

Gemanipuleerd bewijs

De relatie met Turkije is aan de orde vanwege de affaire rond Joris Demmink, de voormalige secretaris-generaal van het departement. Naar hem loopt een onderzoek naar pedofilie, in het bijzonder verkrachting van twee Turkse jongens waarvan hij wordt beschuldigd. Ook de affaire Baybasin, de in Nederland tot levenslang veroordeelde Koerdische activist, wordt hiermee in verband gebracht. De veroordeling van Baybasin is zo goed als zeker op gemanipuleerd bewijs tot stand gekomen

Motie

Bontes heeft een motie ingediend waarin hij de regering verzoekt bij Turkije de druk te verhogen om mee te werken aan de rechtshulpverzoeken inzake Demmink, die dat land nog altijd niet heeft uitgevoerd. Dat zou een belangrijke blijk van verbeterde justitiële samenwerking op voor de hand liggend terrein zijn. “VVD, CDA en PvdA hebben tegen mijn motie over meer druk op Turkije in kwestie Demmink gestemd”, laat Bontes vandaag echter per Twitter weten.