fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

CDU-leider Kauder: Al-Sisi gaat voor godsdienstvrijheid

KN Redactie 2 april 2015
image

Egypte is in het Midden-Oosten een anker van stabiliteit, zei de CDU-politicus maandag in Caïro na een gesprek van meer dan twee uur met de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi.

Klooster
Volgens Kauder is Al-Sisi, een moslim, meer dan eens demonstratief achter de christelijke minderheid gaan staan. De kopten zijn de oorspronkelijke christelijke bevolking van Egypte, die naar schatting nu nog maar 15 procent van de 87 miljoen overwegend islamitische inwoners van Egypte uitmaken. De kopten hebben sterk geleden onder het bewind van de inmiddels hardhandig onderdrukte moslimbroederschap. Bij het bezoek van Kauder aan het koptisch-orthodoxe klooster Bachomeus verklaarden de monniken dat het hun nu beter ging dan sinds lange tijd. In enige streken van het land zou de situatie van christenen echter nog steeds moeilijk zijn.

Persvrijheid
Het is belangrijk dat er in Egypte vrije parlementsverkiezingen komen en dat de pers zo vrij mogelijk kan werken, aldus Kauder. De verkiezingen in Egypte zijn vorige maand op last van het constitutioneel hof in Caïro voor onbepaalde tijd opgeschort. Activisten voor de mensenrechten bekritiseren de inperking van de persvrijheid in Egypte. (KN/Europe Online)