fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Centraal Afrikaanse Republiek: nieuwe geweldsgolf, vrees voor afzeggen pausbezoek

KN Redactie 14 oktober 2015
image

Door het geweld tussen rebellengroepen in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) zijn sinds eind september meer dan 40.000 mensen op de vlucht geslagen. Dat wordt gemeld op de website van Kerk in Nood Internationaal.

Gewelddadige strijd

In CAR brak in maart 2013 een gewelddadige strijd uit tussen islamitische Seleka-rebellen en Balaka, een burgermilitie die trouw is gebleven aan de door Seleka afgezette ex-president. Na interventie van een VN-vredesmacht in het land werd het rustiger, tot in september de strijd weer oplaaide in de hoofdstad Bangui.

Dramatische situatie

Veel mensen zijn naar kerken en kloosters gevlucht. Zij voegen zich bij de duizenden vluchtelingen die daar al meer dan twee jaar leven. Ook vluchten veel inwoners naar een vluchtelingenkamp op het internationale vliegveld van Bangui. De situatie in de vluchtelingenkampen wordt omschreven als dramatisch, omdat veel faciliteiten zijn geroofd en inmiddels veel medewerkers van lokale hulporganisaties ook zijn gevlucht voor het geweld. Aartsbisschop Dieudonné Nzapalainga van Bangui bezoekt momenteel veel vluchtelingenkampen in het land.

Gebed en hulp nodig

Volgens Christine du Coudray, medewerkster van Kerk in Nood voor Afrika, is de situatie in CAR “erg verwarrend” en is moeilijk in te schatten hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen. “Meer dan ooit heeft dit land onze gebeden, onze hulp en onze aandacht nodig.” Ze roept Westerse landen en internationale hulpverleningsorganisaties op “alles te doen wat binnen de mogelijkheden ligt om ervoor te zorgen dat het land niet opnieuw wegzakt in een neerwaartse spiraal van geweld en chaos”.

Pausbezoek

De nieuwe geweldsgolf in CAR betekent mogelijk dat paus Franciscus niet in staat zal zijn het land te bezoeken op 29 en 30 november. Christine du Coudray hoopt echter dat het bezoek gewoon door kan gaan, omdat het “een teken van hoop is voor een betere en meer vredige toekomst”. De apostolisch nuntius in Bangui heeft in een verklaring gezegd dat paus Franciscus nog altijd hoopt “elke Centraal Afrikaan persoonlijk te kunnen ontmoeten en zegenen” tijdens zijn bezoek. Voorafgaand aan zijn bezoek aan CAR zal Franciscus van 25 tot 27 november Kenia aandoen en van 27 tot 29 november Oeganda.