fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Chaput waarschuwt voor verdeeldheid

KN Redactie 12 oktober 2015
image

Dat heeft aartsbisschop Charles Chaput van Philadelphia gezegd tijdens de gezinssynode. Dat blijkt uit de tekst van de Amerikaanse aartsbisschop die door de National Catholic Register werd gepubliceerd.

Nood aan eenheid

“De Kerk is ‘katholiek’ of universeel”, aldus Chaput. Hij vindt dat de vele verschillen in persoonlijkheid en cultuur onder de gelovigen gerespecteerd moeten worden. “Maar wij leven in een tijd van intense wereldomspannende veranderingen, verwarring en onrust. Onze dringendste nood is eenheid, en ons grootste gevaar is fragmentatie.”

Geldingsdrang

“Broeders, wij moeten heel voorzichtig zijn bij het overlaten van belangrijke disciplinaire en leerstellige vraagstukken aan nationale of regionale bisschoppenconferenties. Vooral wanneer druk in die richting gepaard gaat met een impliciete geest van geldingsdrang en verzet.”

Erasmus

Hij wijst op een uitspraak van de Nederlandse priester humanist Desiderius Erasmus (1466-1536), die “in een tijd leefde vergelijkbaar met de onze” en schreef dat “de eenheid veruit het belangrijkste kenmerk is van de Kerk”.

Eenheid genegeerd

“We kunnen discussiëren over wat Erasmus eigenlijk geloofde en wat hij daarmee bedoelde. Maar niet over de consequenties toen de behoefte van de Kerk aan eenheid werd genegeerd”, aldus Chaput.
“In de komende dagen van onze synode, zouden we op vruchtbare wijze het belang kunnen overwegen van onze eenheid, wat daarvoor nodig is en onenigheid over belangrijke zaken betekent.”