fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

China: bende handelde in verstandelijk beperkte vrouwen

KN Redactie 15 oktober 2015
image

Volgens AsiaNews werden de vrouwen uitsluitend met als doel verkocht nageslacht te verwekken. Vooral op het Chinese platteland doet het mannenoverschot als gevolg van de een-kind-politiek zich sterk voelen.

Varkensstal

De vrouwen werden opgekocht van families met de belofte dat ze aan welvarende mannen zouden worden uitgehuwelijkt. Vervolgens werden zij in een varkensstal in de provincie Guangdong vastgehouden waar potentiële kopers ze konden uitkiezen.
In China worden verstandelijk gehandicapten als een zware last beschouwd. Hun families werden via lokale tussenpersonen opgespoord en benaderd.

Fortuin verdiend

De vrouwen, tussen de twintig en dertig jaar oud, gingen van de hand voor bedragen tussen de 400 en 700 euro. De bende, waarvan tien leden zijn opgepakt, zou zo de afgelopen twee jaar een fortuin hebben vergaard.
De potentiële kopers waren op de hoogte, maar waren uitsluitend uit op nakomelingen.

Onverschillig

De families van de vrouwen reageerden onverschillig op het lot van hun dochters, aldus het Chinese persbureau Xinhua. Een familie weigerde zelfs hun dochter terug te nemen om reden van armoede. Haar ouders wilden haar alleen terug hebben na een toezegging van de lokale autoriteiten van een maandelijkse toeslag.
De bende was tegen de lamp gelopen toen twee mannen in het gezelschap van een van de vrouwen de aandacht hadden getrokken van de spoorwegpolitie.

Een-kindpolitiek

Volgens AsiaNews komen dergelijke schandalen geregeld voor in Cina, waar vooral jonge vrouwen uit arme gezinnen het slachtoffer van zijn. Door de een-kindpolitiek, de voorkeur voor jongens en grootschalige sekseselectieve abortus is de demografische verhouding tussen mannen en vrouwen ernstig uit balans geraakt. Officieel worden er 118 jongens geboren op iedere 100 meisjes. Volgens andere bronnen zouden dat er inmiddels 123 zijn.