fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Chinese katholieken trots op nieuwe ‘martelaar-bisschop’

KN Redactie 7 februari 2015
image

Mgr. Cosmas Shi Enxiang van Yixian in China is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij was niet meer in het openbaar gezien sinds zijn arrestatie op Goede Vrijdag 2001.

Als leider van de ‘ondergrondse’ katholieke Kerk heeft mgr. Enxiang vanaf 1954 grote delen van zijn leven moeten doorbrengen in gevangenissen en strafkampen. De autoriteiten weigerden na de laatste arrestatie zijn verblijfplaats bekend te maken.

Vorig weekeinde maakten familieleden van de bisschop bekend dat zij op de hoogte gebracht waren van het overlijden. Hun werd niet gezegd waar hij zich bevond, wat de doodsoorzaak was noch of zijn lichaam zou worden teruggegeven. 

Na het overlijden van mgr. Shi is er nog een andere ‘ondergrondse’ katholieke bisschop die op een geheime locatie gevangen is gezet. Mgr. Su Zhimin van Baoding werd gearresteerd in 1997 en is sindsdien door niemand van zijn familie of gelovigen meer gezien.

De bisschop van Shanghai, mgr. Thaddeus Ma Daqin, leeft sinds juli 2012 onder huisarrest in het diocesaan seminarie. (KN/CC)