fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Christendom verdwijnt binnen vijf jaar uit Irak’

KN Redactie 13 oktober 2015
image

Daarvoor waarschuwt de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (KiN) in haar tweejaarlijkse rapport Persecuted and forgotten? (‘Vervolgd en vergeten?’) dat dinsdag verscheen.

275.000

Volgens KiN kan omvangrijke internationale noodhulp voorkomen dat het christendom in Irak uitsterft. Irak had in 2002 nog circa een miljoen christenen. Dat aantal is volgens KiN nu gedaald tot 275.000, van wie de helft ontheemd is.

22 landen

KiN onderzocht de 22 landen waar onderdrukking en vervolging van christenen het hoogst is in de periode oktober 2013 tot en met juli 2015. In het rapport vergelijkt KiN de situatie in de landen met de periode 2011-2013.

Egytpe

In zeventien landen is de situatie voor christenen verslechterd, in vier landen is de situatie onveranderd en alleen in Egypte is de situatie voor christenen iets verbeterd.

Extreme vervolging

Het aantal landen waar de onderdrukking en vervolging van christenen ‘extreem’ zijn, is met vier (Irak, Syrië, Soedan en Nigeria) toegenomen tot tien.

In China, Eritrea, Noord-Korea, Pakistan, Saoedi-Arabië die al tot de categorie ‘extreem’ behoorden, is de situatie nog verder verslechterd en in Vietnam is de situatie voor christenen onveranderd gebleven.

Oorzaken

Islamitische (terreur)groepen en totalitaire (islamitische) regimes zijn een van de belangrijkste oorzaken van onderdrukking en vervolging van christenen.