fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Christenen grijpen naar wapens tegen IS

KN Redactie 27 augustus 2015
image

Dat meldt Midden-Oostencorrespondent Martin Janssen deze week in Katholiek Nieuwsblad. Hij beschrijft de situatie in Jordanië, Libanon, Syrië en Irak.

Christenen getraind door Hezbollah

In Libanon is het vertrouwen in het leger niet zo groot. Christenen zijn enerzijds begonnen zichzelf te bewapenen, en anderzijds sluiten zij zich aan bij Hezbollah. Die sjiitische groep traint hen als voorbereiding op een eventuele strijd tegen IS. Volgens een Libanese christen verwacht Hezbollah niet van de christenen dat zij zich bekeren tot de islam.

Syrië: Assyrische milities

In Syrië bestaan onder meer eigen Assyrisch-christelijke milities. Volgens een Amerikaanse Assyrische organisatie zouden duizenden Assyrische jongeren die buiten Syrië wonen, bereid zijn om naar het Midden-Oosten af te reizen.

Vlakte Ninive terugveroveren op Islamitische Staat

In Irak bestaan verschillende christelijke milities, waaronder Dwekh Nawsha (‘Zelfopoffering’). De groep wil de Vlakte van Ninive terugveroveren op Islamitische Staat. De Niniveh Protection Units claimen al vierduizend getrainde en bewapende christenen ter beschikking te hebben.

Lees hier het hele artikel over christenen die naar de wapens grijpen tegen de dreiging van IS.