fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Christenen worden in 102 landen tegengewerkt’

KN Redactie 5 maart 2015
image

“De twee grootste religieuze groepen ter wereld, christenen en moslims, blijven tegengewerkt worden in de meeste landen, en er was een aanzienlijke toename in het aantal landen waar Joden en aanhangers van inheemse godsdiensten tegengewerkt werden”, meldde het Pew Research Center vorige week in een rapport over trends in godsdienstgerelateerde beperkingen en vijandigheden.

102 landen
Christelijke groepen leden in 2013 in 102 landen onder tegenwerking vanuit de overheid of maatschappij. Moslims zagen zich in 99 landen geconfronteerd met soortgelijke problemen. Joodse groepen werden in 77 landen tegengewerkt, het hoogste aantal in zeven jaar.

Tegenwerking
Onder tegenwerking verstond het Pew Research Centre onder meer fysieke aanvallen, opgepakt en vastgezet worden, ontheiliging van heilige plaatsen, discriminatie op de arbeids-, onderwijs- en woningmarkt, en verbale aanvallen.

Achttien landen
Er zijn nu achttien landen met een “erg hoog” niveau van overheidsbeperkingen, een daling met zes. Nieuw onder die achttien zijn Turkije en Singapore.

Turkije en Singapore
Sommige evangelicalen en mormonen zeggen dat de Turkse overheid ihen in het oog houdt en dat de politie zich bemoeit met hun activiteiten. In Singapore blijven de Jehova’s Getuigen en de Unification Church verboden, en gelden strenge beperkingen voor sommige groepen, waaronder de Falung Gong-bewegen.

Bijna 40% van alle landen
Hoewel de religieus gerelateerde maatschappelijke vijandigheden licht zijn gedaald ten opzichte van de piek van 2012, bestaat er volgens Pew in bijna 40% van alle landen in de wereld maatschappelijke of politieke vijandigheid ten opzichte van religie.