fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Christenvervolging in Laos: gevangene dood

KN Redactie 22 september 2015
image

Tiang, een vader van zes kinderen, overleed volgens Human Rights Watch for Lao Religious Freedom (HRWLRF) aan complicaties ten gevolge van onbehandelde diabetes. Ondanks dat zijn gezondheid zichtbaar achteruit ging weigerde de gevangenisdirectie medische behandeling, meldt AsiaNews.

Kwakzalverij

Tiang was in februari samen met vier andere christenen tot negen maanden cel en een zware boete veroordeeld wegens kwakzalverij. De autoriteiten verzuimden het hoger beroep van de man binnen de verplichte termijn te behandelen.
Vanaf het moment dat Tiang gevangen werd gezet verslechterde zijn gezondheid. Verzoeken om medische zorg werden geweigerd.

Bidden voor zieke

Alles wat Tiang en zijn vier medechristenen hadden gedaan was bidden bij een al vijf jaar zieke vrouw die in de terminale fase was gekomen. Haar dood is volgens de autoriteiten door het vijftal veroorzaakt, omdat bidden voor een zieke gelijkstaat aan kwakzalverij. De rechters deelden daarom zware straffen uit.
Mensenrechtenactivisten en –groepen hebben de Laotiaanse regering opgeroepen de verantwoordelijke gevangenisfunctionarissen te bestraffen en de vier anderen gevangenen onmiddellijk vrij te laten.

Christenvervolging

Tiangs zaak staat niet op zichzelf. Eerder deze maand kwam een protestantse geestelijke om bij een poging tot ontvoering, waarbij een politieman betrokken zou zijn. Kort daarvoor werden twee voorgangers gearresteerd wegens “verspreiding van de christelijke religie”.
Sinds de communistische machtsgreep in 1975 staat de kleine christelijke gemeenschap van rond 2% van de bevolking onder strikte controle. Sinds 2011 is de repressie toegenomen.