fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Colin Firth: vergeving is belangrijke deugd

KN Redactie 23 juni 2015
image

“Vergeving is een zeer bepalende kwaliteit in het leven, maar behoort ook tot de moeilijkste dingen. De emotionele horden zijn immens”, zegt Firth in de juli-uitgave van Readers Digest Magazine.

Oscarwinnaar
Firth geldt als een van de meest geprofileerde Europese acteurs. In 2011 kreeg hij een Oscar voor zijn rol als de stotterende koning George VI in The Kings Speech.
Aanleiding voor zijn uitspraak over vergeving is de rol van Firth in The Railway Man uit 2013, gebaseerd op het leven van de ex-krijgsgevangene Eric Lomax. Lomax werd door de Japanners ernstig gefolterd en zocht later zijn beul op.

Recht van spreken
Colin Firth noemt het voorbeeld van Lomax als een buitengewoon voorbeeld voor de omgang met schuld en verzoening. “Hier wordt vergeving niet gepredikt door iemand die dat nog nooit heeft hoeven doen. Maar onze hoofdfiguur moest eerst een ongelofelijke reis doormaken voor hij zover kon komen.”

Eigen kleine ergernissen
Het verhaal van Lomax maakt hem deemoedig, aldus Firth. “Wanneer iemand onder dergelijke omstandigheden bereid is te vergeven, moet men zijn eigen kleine ergernissen beter tweemaal overdenken en zich afvragen of zij werkelijk zo belangrijk zijn.”