fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Colorado Springs schutter blijkt geestelijk verward

KN Redactie 2 december 2015
image

Dat blijkt uit tal van publicaties over de persoonlijke achtergronden van Robert Lewis Dear (57).

Motieven onbekend

De bewering door Planned Parenthood dat hij zou hebben gehandeld “uit protest tegen veilige en legale abortus” is niet door de politie bevestigd. Wel zouden politiemensen hem bij zijn arrestatie “geen baby lichaamsdelen meer” hebben horen zeggen. Dat zou een verwijzing kunnen zijn naar de reeks van onlangs gepubliceerde videopublicaties waaruit blijkt dat Planned Parenthood in strijd met de wet op grote schaal lichaamsdelen van geaborteerde foetussen verkoopt.
Planned Parenthood heeft de pro-lifebeweging ervan beschuldigd Dear indirect te hebben aangemoedigd met haar “haattaal” tegen abortus. vanuit de pro-lifebeweging is met afschuw op de schietpartij gereageerd.

Onberekenbaar en gewelddadig

De eerste van Dears drie ex-vrouwen heeft verklaard dat de man religieus en tegen abortus was. De laatste ex verklaarde daarentegen dat abortus voor Dear geen geregeld gespreksponderwerp was.
Uit hun verklaringen blijkt dat de man onberekenbaar en gewelddadig was, regelmatig overspel pleegde en tijdens zijn tweede huwelijk bij twee verschillende vrouwen twee buitenechtelijke kinderen verwekte. Dear meende zich die stappen te kunnen veroorloven omdat het geloof hem zou redden. Hij werd onder meer beschuldigd van verkrachting en zou begin jaren negentig een contactverbod opgelegd gekregen hebben.

Zonderling

Dear leefde in een afgelegen gebied in een vervallen caravan zonder stromend water of elektriciteit. Volgens sommige buren was hij een zonderling die een zeer teruggetrokken bestaan leidde. Wat hij zei was niet erg samenhangend, aldus een buurman. Verschillende anderen meden hem omdat hij onberekenbaar was en agressief kon zijn.
“Hij was iemand voor wie je op je hoede moest zijn. Hij was een heel vreemd figuur. Het is moeilijk uit te leggen, maar meestal had hij een hele rare blik in zijn ogen”, aldus een buurman tegenover de Washington Post.

Bekende van de politie

In 2002 werd hij gearresteerd wegens dierenmishandeling, afluisteren en gluurderij.
Hij leed aan paranoïde waanbeelden, vertelde voor de overheid te werken en ‘geheimen’ te kennen die de VS ernstig zouden kunnen schaden. Ook meende hij dat iedereen het op hem had gemunt.
Dear bedreigde een buurman met fysiek geweld en had een reeks verkeersovertredingen op zijn naam.
Hoewel de toedracht nog steeds niet helemaal duidelijk is drong Dear op 27 november om onbekende redenen een abortuskliniek in Colorado Springs binnen waarna een schietpartij ontstond. Daarbij doodde hij drie mensen, onder wie een toegesnelde politieman, die zelf actief was binnen de pro lifebeweging.
Dear verschanste zich en na een vijf uur durende belegering kon hij worden ingerekend.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21