fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Commandant Zwitserse Garde over bedreiging IS aan paus: ‘We zijn klaar om in te grijpen’

KN Redactie 25 februari 2015
image

Dat zegt commandant Christoph Graf (54) in een Italiaanse krant in reactie op bedreigingen van IS, die recent in een video verklaarden Rome te willen veroveren.

Volgens Graf is de Zwitserse Garde in opperste staat van paraatheid. “We zijn klaar om in te grijpen. Onze taak is de veiligheid, en als militairen zijn we goed georganiseerd. We zijn er klaar voor als er iets gebeurt”, aldus Graf.

De bewakers van het Vaticaan is gevraagd nog waakzamer te zijn en beter op te letten hoe en waar mensen bewegen.

Volgens de commandant kan in het Vaticaan hetzelfde gebeuren als wat in Parijs op 7 januari gebeurde, toen bij een aanslag op het hoofdkantoor van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo twaalf doden en elf gewonden vielen.

“Wat er in Parijs is gebeurd, kan hier ook gebeuren, en het kan niet worden voorkomen zonder accurate informatie”, aldus Graf.

Volgens Graf is de paus in ieder geval niet bang. “Alles kan gebeuren, maar je kan zien dat hij niet bang is”, zegt Graf.

De Zwitserse Garde werd opgericht door paus Julius II in 1506. Op 6 mei 1527 verdedigde de Garde paus Clemens VII tegen de Duits-Spaanse troepen van keizer Karel V. Daarbij kwamen 147 gardisten om het leven. Ter herinnering daaraan worden nieuwe gardisten jaarlijks op 6 mei beëdigd.

Zwitserse Gardisten leggen dan de eed af waarin ze onder meer verklaren de paus met hun leven te verdedigen.