Dat heeft curiekardinaal George Pell bij monde van zijn woordvoerder laten weten. “Het is duidelijk uitgesloten dat de leer hieromtrent verandert”, aldus Pell, die het kennelijk nodig vindt opnieuw klip en klaar stelling te nemen.
Pell behoort tot een groep vooraanstaande kardinalen die de paus recent in een brief hebben gewaarschuwd voor de gang van zaken rond de synode. Daaronder zijn ook de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, Gerhard Müller, Robert Sarah en Timothy Dolan, bepaald geen scherpslijper. Ook kardinaal Wim Eijk wordt als ondertekenaar genoemd.
De kritiek betreft zowel de gang van zaken rond de synode zelf, als de inhoud.
Zo heeft het gebrek aan inbreng door de synodevaders in de samenstelling van de commissie die het werkdocument schreef “aanzienlijke onrust gecreëerd”, aldus de kardinalen. Een aantal synodevaders zou daardoor het gevoel hebben dat de synode bewust gemanipuleerd is om “tevoren bepaalde resultaten over belangrijke discussiepunten te faciliteren”.
Onder synodevaders zou de vrees leven dat de synode die bedoeld was ter ondersteuning van huwelijk en gezin, gekaapt wordt door de kwestie van de hertrouwd gescheidenen. “Als dat zo is, zal dit onvermijdelijk nieuwe en nog fundamenteler kwesties oproepen over de vraag hoe de Kerk voortaan het Woord van God, haar leer en discipline moet interpreteren en toepassen.”
Zij wijzen naar de “ineenstorting” van de vrijzinnige protestantse Kerken in de moderne tijd, “versneld door hun loslaten van fundamentele elementen van het christelijk geloof en praktijk in naam van pastorale aanpassing”. “Dat maant tot grote voorzichtigheid in onze eigen synodale discussies”, aldus de brief.
Als het waar is dat een groep vooraanstaande kardinalen dat aan de paus heeft geschreven, duidt dat op een dreigende fundamentele crisis in de Kerk.
Inmiddels heeft een aantal kardinalen die als ondertekenaar werden genoemd betrokkenheid ontkend. Anderen suggereren dat de inhoud “niet accuraat” zou zijn. Maar andere ondertekenaars ontkennen helemaal niet. Kardinaal Gerhard Müller is woedend over de publicatie van de persoonlijke correspondentie van de paus, die hij vergelijkt met het Vatileaks-schandaal dat de Kerk in 2012 op haar grondvesten deed schudden.
De paus zou tijdens de synode op de brief van de kardinalen hebben gereageerd met het vermaan zich niet door schadelijk complotdenken te laten leiden. Het complot zit echter volgens Müller in de publicatie van de persoonlijke brief waarmee de kardinalen, die loyaal hun zorgen aan de paus hebben uitgedrukt, als diens “vijanden” worden neergezet.
Daar zit iets in. Want wie zou hun kritiek dan nog serieus durven nemen?