fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Computergeleerde: ‘Christelijk Europa sterft onder de neus van de paus’

KN Redactie 9 februari 2015
image

Wat kan echter belangrijker zijn dan het christelijke Europa, dat sterft “onder de neus van de paus”? Wat zoekt paus Franciscus dus op de Filipijnen? “Als het vuur in Europa gestorven is, zal de rest van de wereld ook koud worden, geleidelijk maar onstuitbaar.”

Trafalgar Square
Dat zegt de veelzijdige Joodse computerwetenschapper en kunstenaar David Gelernter in First Things. “De paus moet terug naar zijn eigen achtertuin en preken: naar Berlijn en Parijs en Londen; hij moet midden op Trafalgar Square gaan staan of een dergelijk plaats, en preken of zijn leven ervan afhangt, samen met dat van Europa, het Christendom en uiteindelijk de mensheid.”

Evenementenhal
Wat heeft het voor zin “te piekeren over de nuances van homoseksualiteit terwijl de kerken van Europa een voor een in restaurants en gezondheidscentra veranderen?”, aldus Gelernter. De Sainte Chapelle in Parijs heeft al in jaren geen kerkdienst meer gezien. Het is een evenementenhal geworden met “ongebruikelijke lange, kleurige ramen die kennelijk eigenaardige verhaaltjes vertellen – hoewel niemand meer weet waarover.”

Beste vriend
“Als de Bijbel zegt dat Moses God kende van aangezicht tot aangezicht, betekent dat niet dat hij Gods gezicht zag. Het punt is dat hij niet van onderwerp veranderde noch zijn afspraak uitstelde: hij gaf geen krimp. Hij redetwistte en worstelde met God als de beste vriend van de Heer”, wat ook het Joodse ideaal is.

‘Tij kan gekeerd’
Laat de paus dus naar Trafalgar Square gaan, aldus Gelernter. “Het tij kan nog gekeerd worden.” Als de paus daarin slaagt “zal hij daarvoor altijd herinnerd blijven. Als hij faalt, zal überhaupt niemand zich nog iets herinneren.” (KN/First Things)