fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Consistorie onderweg: voorstel voor o.a. Leken- en Gezinscongregatie

KN Redactie 13 februari 2015
image

In de voorgestelde congregaties (de 'hoogste' Vaticaanse departementen) zouden verschillende bestaande Pauselijke Raden moeten opgaan.

Consistorie
Het plan is in het gisteren begonnen consistorie door de voorzitter van de 'K9', de pauselijke adviesraad van kardinalen die eerder deze week bijeen was, voorgelegd aan het College van Kardinalen. Voor het consistorie waren 165 kardinalen bijeen, plus negentien van de twintig nieuwe kardinalen die paus Franciscus morgen creëert.

'Grotere harmonie'
In een toespraak zette de paus gisteren zijn doel uiteen: "We willen grotere harmonie tussen de departementen bereiken, zodat we effectief samenwerken met volledige transparantie. Dat bouwt echte synodaliteit en collegialiteit op."

'Effectievere evangelisatie'
Hervormen, zei de paus, is geen doel op zichzelf. De veranderingen willen "het christelijk getuigenis versterken en een effectievere evangelisatie aanmoedigen". Het doel is het bestuursapparaat van de Kerk te verbeteren zodat de departementen het pausschap en ook de Kerk als geheel beter kunnen helpen.

'Vruchtbaar'
"Onze ontmoeting", zei de paus, "begint met een geest van samenwerking. Ze zal vruchtbaar zijn om dat iedere bijdrage gepaard gaat met moed, vrijheid en trouw aan het leergezag."

In detail besproken
Na verschillende presentaties werden de plannen in detail besproken. Vaticaans woordvoerder Lombardi zei dat het daarbij niet alleen ging om de toepassing van de voorstellen, maar ook de gevolgen voor het kerkrecht, het gezag van bisschoppen en bisschoppenconferenties en de rol van de bisschoppensynode.

Steun en kritiek
De hervormingsvoorstellen kregen volgens Lombardi zowel steun als kritiek. De kardinalen was gevraagd vrijelijk hun mening te geven. De discussie wordt vandaag voortgezet, en, voegde hij toe, het eindresultaat is alles behalve zeker. De besprekingen worden vanmiddag afgerond.