fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Cordaid distantieert zich van abortusbijeenkomst

KN Redactie 5 juni 2015
image

Dat heeft de organisatie desgevraagd aan KN laten weten naar aanleiding van de bijeenkomst die 19 mei in Den Haag werd gehouden. Cordaid werd daarbij als medeorganisator opgevoerd.

‘Veelbelovende strategieën’
De ‘expert meeting’ was gewijd aan anticonceptie en abortus. Er werd gesproken “veelbelovende strategieën om toegang tot contraceptie en abortus te verhogen”. De Amerikaanse gynaecologe dr. Caron Kim een inleiding over “nieuwe ontwikkelingen in contraceptieve methoden, met name die welke ook voor abortus gebruikt kunnen worden zoals mifepristone”, beter bekend als RU486 of de abortuspil. Naast Women on Waves en Cordaid waren ook het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Icco-International, Simavi, Radio Nederland Wereldomroep en PSI bij de organisatie betrokken. De bijeenkomst vond plaats onder auspiciën van ShareNet, een koepelorganisatie die zichzelf etaleert als “kennisplatform voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten”.

Geen bijdrage
Desgevraagd liet het hoofd communicatie bij Cordaid weten “dat wij geen bijdrage hebben geleverd aan de voorbereidingen van deze meeting van Sharenet”. Toen Cordaid duidelijk werd “wat de agenda van die bijeenkomst zou worden”, heeft de organisatie zich teruggetrokken “omdat we daar een ander idee bij hadden”, aldus hoofd communicatie Sjef van der Lans. “Voor Cordaid maakt abortus geen onderdeel uit van de methoden van Sexual Reproductive healthcare. Wij hechten er zeer aan dat hierover geen twijfel bestaat. Wij vinden dan ook dat onze naam niet als medeorganisator op die website moet staan.”

Lees hier het hele artikel over de kwestie in Katholiek Nieuwsblad van deze week. KN op papier lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement.