fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Cubaanse ballingen hopen op gebaar paus

KN Redactie 21 september 2015
image

Dat meldt het katholieke persbureau CNA.

Het bezoek zou aan belang winnen indien de paus een ontmoeting zou hebben met politieke gevangenen of met de ‘Damas de Blanco’. Dat zegt Flavio Labrador, een arts uit Havana die in het Amerikaanse Miami in ballingschap leeft.

Kleine stapjes

Hij waardeert de kleine stapjes die de regering in Havana gemaakt heeft sinds de oproep van paus Johannes Paulus II in 1998 om zich “te openen voor de wereld”. Maar die stapjes zijn ook het resultaat van economisch en politiek falen, aldus Labrador.
Het Cubaanse volk, dat al jaren lijdt en wordt beroofd van zijn dagelijks brood, ziet met hernieuwde hoop uit naar het pausbezoek, dat zaterdag begon.

Paus wil nabij zijn

“De paus weet dat Cuba lijdt, dat er in Cuba geen brood is, dat Cuba hoopt tegen alle hoop in. En hij weet ook dat er in Cuba geen vrijheid is”, aldus Labrador.
“Daarom gaat hij er heen, net als de vorige twee pausen erheen zijn gegaan, omdat de evangelisatie van de mensen nooit stopt. (…) Maar boven alles om allen nabij te zijn, vooral degenen die lijden, die geen brood, geen hoop, geen vrijheid hebben.”

Geen keuze

Volgens de Cubaanse balling heeft het regime, dat ooit kerken ontwijdde en priesters uitwees, geen andere keuze dan de Kerk mondjesmaat meer ruimte te geven. Met gebaren van goede wil probeert het een positief beeld van zichzelf neer te zetten. De laatste drie pausen weten dat en “maken gebruik van de barsten in de muur om licht in de verborgen duisternis te brengen”. “Dat is alles wat de Kerk kan doen”, aldus Labrador.

Ontmoeting met vervolgden

Hij hoopt echter dat de paus kans ziet voor een ontmoeting met “mensen die zijn vervolgd vanwege hun geloof, gevangen zijn gezet, geslagen en gemarteld vanwege hun denken. Ik hoop dat de paus vrouwen omhelst die iedere zondag bij het verlaten van de kerk worden geslagen”. Labrador doelt daarmee op de ‘Dames in het Wit’, de verwanten van politieke gevangenen, die iedere zondag na een bezoek aan de kerk van St. Rita, patrones van onmogelijke zaken, in stilte demonstreren voor de vrijlating van hun geliefden.

“Dit is wat Cubaanse ballingen hopen van het pausbezoek”, aldus Labrador. Dergelijke gebaren zouden het volgens Labrador meer realisme en betekenis geven.