fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Danneels en Kasper naar synode

KN Redactie 15 september 2015
image

Opvallend is dat België in de lijst met drie bisschoppen is vertegenwoordigd.

Bonny, Danneels en Van Looy

Mgr. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, is door de Belgische bisschoppenconferentie afgevaardigd. Daarnaast zijn kardinaal Godfried Danneels en mgr. Luc van Looy, de bisschop van Gent, door de paus benoemd.

Kardinaal Walter Kasper

Opvallend is verder dat ook kardinaal Walter Kasper door de paus is uitgenodigd. Zijn voorstel om hertrouwd gescheidenen onder bepaalde voorwaarden weer tot de sacramenten toe te laten, zorgt al geruime tijd voor flinke discussie.

Burke niet, Müller en Sarah wel

Een opvallende afwezige is kardinaal Raymond Burke, die nog wel deelnam aan de voorbereidende synode van 2014. Hij is een van de kardinalen die zich fel heeft uitgesproken tegen Kaspers voorstel. De curiekardinalen Müller en Sarah nemen wel deel.

Andere door de paus benoemde deelnemers

Onder de door Franciscus benoemde deelnemers aan de synode zijn verder onder meer kardinaal Christoph Schönborn van Wenen, aartsbisschop Blase Cupich van Chicago, kardinaal Timothy Dolan van New York, kardinaal Wilfried Napier van Durban, ex-staatssecretaris kardinaal Angelo Sodano en kardinaal Carlo Caffarra van Bologna.

Kardinaal Wim Eijk

Namens de Nederlandse bisschoppenconferentie neemt kardinaal Wim Eijk deel aan de synode.

Lees hier de hele lijst van deelnemers aan de synode.