fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

De barmhartigheid van Kerstmis

KN Redactie 25 december 2015
image

Vooral in de tweede helft van het jaar werd de actualiteit beheerst door grote en beangstigende gebeurtenissen: de asielzoekerscrisis en de daaraan gerelateerde grote terroristische aanval van Islamitische Staat op Parijs, die ook in januari al had toegeslagen. Vlak voor de terreur van 13 november hadden we in Rome de gezinssynode, waarin orthodoxie en wens tot wereldse aanpassing scherp tegenover elkaar kwamen te staan. Het eindigde niet in een schisma maar in een compromis. Het is nog niet duidelijk hoe we dat moeten beoordelen. Laten we eerst maar in 2016 de apostolische exhortatie van paus Franciscus afwachten.

Grote gebeurtenissen werken niet steeds reinigend, maar kunnen het gevoel geven dat ze slechts meer aankondigen. Een christen houdt echter altijd één troost: uiteindelijk regeert de Heer. Dit merkte SGP-leider Kees van der Staaij onlangs op, daarmee psalm 92 aanhalend die in de katholieke liturgie juist met Kerstmis domineert: Dominus regnavit. Bovendien hebben de meesten van ons het nog lang niet slecht. Onze gedachten moeten eerder uitgaan naar onze medegelovigen elders ter wereld die niet in relatieve veiligheid naar de nachtmis kunnen gaan, maar bedreigd worden door bomaanslagen die niet zelden werkelijk worden uitgevoerd.

We vieren met Kerstmis dat God onder ons is gekomen, en daarmee in zekere zin ook gebleven. Voor andere godsdiensten, met name voor radicale islamieten, is dat een uiterste provocatie. Men vindt het idee dat God als mens op aarde is geboren heiligschennend. Wel roemt de islam Allah’s barmhartigheid, maar die heeft geen vaderlijk karakter. “Hij, de Verhevene, is niet genadevol in de menselijke zin van het voelen van medelijden met degenen in nood”, schrijft de website verkenislam. nl, maar deze barmhartigheid “is een eigenschap die bij Zijn Heiligheid past”. Het is dus eerder de genadigheid van een groot despoot die juist door diens willekeur zijn glans krijgt.

Voor ons, christenen, onderstreept het geboren-zijn van God wat theologen de analogia entis noemen: die wezenlijke overeenkomstigheid tussen mens en God betekent dat we zijn erbarmen juist wel in verband mogen brengen met ons eigen menselijke gevoelsleven, hoe eindeloos God dat in zijn onmetelijke goedheid, wijsheid en liefde ook overstijgt. Juist daarom durven wij daarop, onderricht als wij zijn door zijn Zoon Jezus Christus, als zondaars onze hoop te baseren.

Mgr. Léonard, de inspirerende, helaas scheidende en onder onze lezers zeer geliefde aartsbisschop van België, wenst ons allen in de Kersteditie speciaal een Zalig Kerstmis. Daarbij sluiten wij als redactie en medewerkers van Katholiek Nieuwsblad van harte aan. Zalig Kerstmis en een Gelukkig Nieuwjaar!