fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

De ‘derde rail’ van kerkelijk misbruik: homoseksualiteit

KN Redactie 16 juni 2015
image

Het eerste deel van het schandaal is het misbruik zelf. Het tweede is de laksheid van verantwoordelijke bisschoppen om het aan te pakken, als het boven water komt. Daarvoor heeft het Vaticaan nu een tribunaal ingesteld, om dergelijke bisschoppen ter verantwoording te roepen.

Echte pedofilie
Wat nu overblijft, aldus Lawler op de website Catholic Culture, is de “derde rail” van het schandaal: de “wijdverspreide homoseksuele activiteit onder priesters”. We worden er onophoudelijk aan herinnerd, aldus Lawler, dat homoseksualiteit geen verband houdt met pedofilie. Maar dat is slechts waar als je het over echte pedofilie hebt: de afwijking dat iemand seksueel aangetrokken wordt door kleine kinderen.

Puberjongens
Bij het schandaal waar de katholieke Kerk doorheen gegaan is, ging het gewoonlijk daar echter niet om. “Zeker, er zijn een paar pedofiele priesters geweest, en hun gevallen trokken begrijpelijkerwijs de meeste aandacht”, aldus Lawler. “Maar in de overgrote meerderheid van de gevallen die uit diocesane archieven naar boven kwamen, ging het om priesters die aasden op puberjongens”. 

Wegkijken
De vraag moet gesteld worden, aldus Lawler: “Wie zal eerder op jacht gaan naar puberjongens? Een homo of hetero-man? De vraag stellen is haar beantwoorden.” Ondanks het politiekcorrecte wegkijken van het John Jay rapport en de berichtgeving in de media “is het probleem evident voor iedereen die er objectief naar kijkt”. Lawler verwijst naar psychiater Rick Fitzgibbons die vanuit zijn praktijk stelt dat homoseksuele priesters een bijzonder misbruikrisico vormen.

Beleefde fictie
Zolang bisschoppen blijven denken vanuit de “beleefde fictie” dat “een priester met een geschiedenis van homoseksueel wangedrag niet meer dan anderen geneigd is zijn aandacht te richten op puberjongens – dat een man die aangetrokken wordt door jongemannen niet geneigd is aangetrokken te worden door jongere mannen: zolang als die fictie blijft heersen in de aanpak van klerikale disciplineproblemen, zolang zal het probleem van seksueel misbruik niet volledig opgelost worden”, aldus Lawler. (KN/Catholic Culture)


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21