fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

De intrinsieke problematiek van de islam

KN Redactie 26 november 2015
image

De katholieke commentator van Le Figaro heeft recht van spreken want hij waarschuwt al jaar in jaar uit voor de risico’s van allochtonisering en islamisering.

Intellectuele zwendel

Met de struisvogels doelt hij op politici als president Hollande, die nu wel stoere taal uitslaan, maar eerst de zaak op zijn beloop lieten, terwijl ze gretig iedereen verdacht maakten die desondanks durfde waarschuwen. Zo moest Rioufol zich al eens melden bij de politie wegens vermeende ‘islamofobie’, een begrip dat hij zelf overigens als escroquerie, intellectuele zwendel aanmerkt: het is immers de islam die christenen en Joden vervolgt, niet andersom.

Onverschilligheid voor de slachtoffers

Daar kwam Parijs in januari al achter, want met de aanval op Charlie Hebdo ging die op een Joodse supermarkt gepaard. Nieuw is wel dat de onverschilligheid voor de slachtoffers inmiddels zo groot is, dat er geen enkele link meer is met Jodendom, Israël of Kerk. Ook was deze aanslag niet op militairen gericht maar op mensen die eenvoudig van het leven genoten: een voetbalwedstrijd, een concert, een terrasje. “De islam bederft alle menselijk geluk tot in de bron”, oordeelde al de socioloog Claude Lévi-Strauss.

Islamgoedpraters

Islamgoedpraters draaien overuren. Het is amusant wat ze allemaal weer verzinnen: ‘Dit is waar vluchtelingen voor op de vlucht zijn’, ‘Moslims zijn zelf veel meer slachtoffer’, enzovoort. Wat opvalt is dat hun argumenten vaak niet zozeer onwaar zijn als wel onoprecht: men wil primair de aandacht afleiden van de intrinsieke problematiek van de islam.

Regensburger rede

Het is de immense verdienste van paus Benedictus XVI dat hij dit als vraag aan moslims zelf durfde voor te leggen in zijn Regensburger rede: is jullie god een redelijke god, zoals de onze? De theologie van een god die zich buiten of boven de rede plaatst, kan immers slechts nihilisme voortbrengen.

Geestelijke mobilisering

Op dit moment manifesteert deze nihilistische theologie zich in ‘Islamitische Staat’ dat een grote aantrekkingskracht op jongeren uitoefent. Namens de paus wijst kardinaal-staatssecretaris Parolin erop dat daartegen behalve een militaire mobilisering ook een geestelijke nodig is, waarin alle krachten worden gebundeld. Daar zijn ook de moslims zelf bij nodig en Rioufol noemt met waardering onze burgemeester Aboutaleb.

Geen gewone heidenen

Echt visionair is mgr. Punt: hij wijst op het geestelijke perspectief dat het christendom voor de islam kan vormen. Want hoe problematisch het godsbeeld van moslims ook is, zij zijn geen gewone heidenen. Misschien wel ondanks zichzelf heeft de Koran hen voorbereid op het evangelie: één God, Jezus, Maria. Profiteren we daar wel genoeg van? Laten we met die gedachte het hoogfeest van Christus Koning tegemoet gaan.